Toggle Nav
Bezig met laden...

Alles over rillijnen en vouwlijnen bij drukwerk

Rillijnen en vouwlijnen bij drukwerk

Soms heeft je drukwerk te maken met een vouw (of meerdere vrouwen). Denk bijvoorbeeld aan een gevouwen ansichtkaart, een folder of een presentatiemap. Om ervoor te zorgen dat je dikkere papiersoorten eenvoudig kunt vouwen, wordt er een rillijn aangebracht. Wat is een rillijn precies? En op welke manieren kunnen we je drukwerk nog meer vouwen? Je leest het hier.

Wat is rillen?

Rillen is een techniek die we bij dikkere papiersoorten gebruiken (boven de 170 grams). Hierbij wordt het drukvel gekneusd op de plek waar het drukwerk gevouwen moet gaan worden. Dit voorkomt dat het papier bij het vouwen gaat breken of scheuren. Wij rillen altijd in de verticale richting. Standaard doen wij dit in het midden van je drukbestand. Moet de rillijn op een bijzondere plek komen? Dat kan! Geef dan in een voorbeeldbestand aan waar de rillijn precies moet komen.

Rillijn drukwerk

Hoe kunnen we je drukwerk nog meer vouwen?

Vouwen (1 slag, enkele vouw)

Tot en met 170 gr/m2 papier kunnen wij het drukwerk 'gewoon' vouwen. Wanneer we je drukwerk met 1 slag vouwen, ontstaat er een 4-zijdige kaart of folder. 

Vouwen (2 slagen, wikkelvouw)

We kunnen je drukwerk daarnaast op twee manieren met 2 slagen vouwen. Bij de eerste manier, de wikkelvouw, vouwen we een pagina naar binnen, en vervolgens vouwen we daaromheen de buitenpagina. Zo ontstaat een 6-zijdige wikkelfolder. Let op dat de pagina die we naar binnen gevouwen 3mm smaller is dan de overige pagina's.

Vouwen (2 slagen, zig-zagvouw)

Dan is er nog de zig-zagvouw. Hierbij onstaat er een soort accordeon: een 6-zijdige zig-zagfolder. In deze vorm hebben alle pagina's dezelfde afmeting, anders dan bij de wikkelvouw.

Vouwwijzen

Meer informatie

Hopelijk weet je nu alles over rillen en vouwen. Heb je toch nog vragen over het aanbrengen van een rillijn, of het vouwen van drukwerk? Neem dan gerust even contact met ons op!