Toggle Nav
Bezig met laden...

Alles over rillijnen en vouwlijnen bij drukwerk

Rillijnen en vouwlijnen bij drukwerk

Soms heeft je drukwerk te maken met een vouw (of meerdere vrouwen), denk bijvoorbeeld aan een gevouwen ansichtkaart of een folder. Of wat dacht je van een presentatiemap... Om ervoor te zorgen dat je dikkere papiersoorten eenvoudig kunt vouwen, wordt er een rillijn aangebracht.

Rillijn drukwerk

Rillen

Rillen is een techniek waarbij het drukvel wordt gekneusd op de plek waar het drukwerk gevouwen wordt. Hiermee voorkomt het 'breken' of 'scheuren' van het papier bij het vouwen. Wij rillen altijd in de verticale richting. Standaard doen wij dit in het midden van je drukbestand. Moet de rillijn op een bijzondere plek komen? Dat kan! Geef dan in een voorbeeldbestand aan waar de rillijn precies moet komen.

Vouwwijzen

Vouwen (1 slag)

Het vouwen van drukwerk naar het gewenste eindformaat met 1 slag. Hierdoor ontstaat er een 4-zijdige kaart of folder. Tot en met 170 gr/m2 papier kunnen wij vouwen. Bij dikkere papiersoorten is een rillijn nodig.

Vouwen (2 slagen, wikkel)

Het in twee keer vouwen naar het gewenste eindformaat. Een wikkelvouw zorgt ervoor dat er een pagina naar binnen wordt gevouwen, waar vervolgens de buitenpagina overheen wordt gevouwen. Zo ontstaat een 6-zijdige wikkelfolder. Let op dat de pagina die naar binnen wordt gevouwen 3mm kleiner is dan de overige pagina's.

Vouwen (2 slagen, zig-zag)

Het in twee keer vouwen naar het gewenste eindformaat. Een zigzag-vouw zorgt ervoor dat er een soort harmonica ontstaat. Zo ontstaat een 6-zijdige zigzag folder. Alle pagina's hebben dezelfde afmeting.

Meer informatie

Heb je toch nog vragen over het aanbrengen van een rillijn, of het vouwen van drukwerk? Neem dan gerust even contact met ons op!