Zo maakt PeterPrint digitaal drukwerk

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Digitaal drukwerk

Voordat jij je drukwerk ontvangt, is er al een heel proces aan voorafgegaan. In deze blog leggen we je precies uit hoe we van papier tot digitaal drukwerk komen. Ook vertellen we je alles over onze drukpersen: HP Indigo 7800 en 12000.

Digitaal drukken

PeterPrint drukt alleen op HP Indigo drukpersen. Deze machines zijn zogenaamde ‘digitale drukpersen’. Digitaal drukwerk betekent dat een computer het drukbeeld doorstuurt naar de pers. Bij offset persen (conventionele/ouderwetse drukpersen) wordt dit gedaan door eerst drukplaten te maken. Die moeten per opdracht op maat gemaakt worden en zijn prijzig én milieubelastend. Doordat dit bij onze digitale persen niet nodig is, scheelt dat enorm qua opstartkosten.

Een ander verschil is dat een offset pers eerst nog op kleur moet komen. Zelfs de nieuwste offsetpersen hebben eerst minimaal 50 vellen nodig om goed op kleur te komen, de meeste offsetpersen nog veel meer. Die vellen kan je niet gebruiken en belanden in de afvalbak. Zonde! Als je digitaal drukt is het eerste vel meteen raak. Dit maakt digitaal drukwerk milieuvriendelijker en goedkoop in de kleine en middelgrote oplages. Daarnaast kunnen wij met onze digitale persen heel voordelig verschillende ontwerpen tegelijk drukken. Bijvoorbeeld als je 3 verschillende kaarten laat drukken. Lees voor meer info onze blog meerdere ontwerpen tegelijk drukken.

Ook als je een kleine oplage hebt, of snel drukwerk nodig hebt, ben je beter uit met een digitale drukpers. En de drukkwaliteit is net zo hoog als bij offset drukken! Voor meer verschillen tussen beide drukmethodes, hebben we een speciale blog over digitaal vs. offset drukken geschreven.

De verschillende drukpersen

We drukken op twee soorten HP Indigo drukpersen. Deze leggen we hieronder even uit.

HP Indigo 7800

De meeste opdrachten worden gedrukt op onze HP Indigo 7800 persen. Het maximale velformaat is 482 x 330 mm en het maximale bedrukbare gebied is 317 x 464. Hiermee drukken we bijna alle producten tot en met A3 formaat. Perfect voor het grootste deel van de opdrachten, daarom hebben we er twee van staan. Omdat we veel verschillende papiersoorten aanbieden is het belangrijk dat we snel kunnen wisselen tussen soorten. Daarom komt het extra goed uit dat deze machines 4 verschillende papierlades hebben, zo hebben we altijd 8 verschillende soorten tegelijk in de machines zitten. Zo kunnen we snel schakelen en heb jij je drukwerk snel in huis.

HP Indigo 12000

De grote broer van de 7800 persen is de HP Indigo 12000 met een upgrade naar HP Indigo 15k. Deze pers is een stuk groter en heeft een maximaal velformaat van 750 x 530 mm en het maximale bedrukbare gebied is 740 x 510 mm. Hiermee kunnen we producten drukken tot en met het B2 formaat (500 x 700 mm). Perfect voor bijvoorbeeld B2 of A2 posters, extra grote folders en verpakkingen. Omdat deze machine door het grote formaat een stuk sneller is dan de 7800's, drukken we hier ook vaak opdrachten met een wat groter volume op. Er gaan tot wel 4600 vellen per uur doorheen! Wat deze pers extra bijzonder maakt is dat we hier ook witte inkt mee kunnen drukken. Alles om jouw creativiteit te stimuleren.

Wat maakt digitaal HP Indigo drukwerk beter dan toner of inkjet drukwerk?

Als je niet al te kritisch bent dan voldoet ook een tonermachine van bijvoorbeeld Xerox of Kodak voor je drukwerk. Maar als je écht kwaliteit wil dan kies je voor HP Indigo. Bij tonermachines zie je de inkt namelijk altijd een beetje bovenop het papier liggen. En het glimt ook op mat papier, wat een minder professionele uitstraling geeft. HP gebruikt daarentegen vloeibare inkten. Deze inkten trekken net als bij offsetdrukwerk echt in het papier. Hierdoor krijg je ook op een ongestreken papiersoort een rustig beeld van hoge kwaliteit.

Bedrukking in alle soorten en maten

Bij online drukker PeterPrint kies je uit verschillende bedrukkingen:

  • 1/0 zwart: Enkelzijdig in zwart gedrukt
  • 1/1 zwart: Dubbelzijdig in zwart gedrukt
  • 4/0 fullcolour: Enkelzijdig in fullcolour gedrukt
  • 4/4 fullcolour: Dubbelzijdig in fullcolour gedrukt
  • 4/1 fullcolour/zwart: Voorkant in fullcolour, achterkant in zwart gedrukt
  • 5/0 Enkelzijdig full-colour + wit: Enkelzijdig full-colour met witte inkt
  • 5/5 Dubbelzijdig full-colour + wit: Dubbelzijdig full-colour met witte inkt
  • 1/0 Enkelzijdig wit: Enkelzijdig full-colour met een laag wit
  • 1/1 Dubbelzijdig wit: Dubbelzijdig full-colour met een laag wit

Om bijna alle kleuren te kunnen maken worden de vier vaste drukkleuren gebruikt: Cyaan, Magenta, Yellow en Key(zwart), ook wel CMYK genoemd. Ook kunnen we bovenop de CMYK kleuren, de kleur wit toevoegen. Drukken met witte inkt is een unieke manier van drukken waarbij naast fullcolour (CMYK) ook een witte laag gedrukt kan worden. Lees meer over witte inkt in onze blog. We kunnen helaas niet in Pantone (PMS) kleuren drukken op onze persen.

We hebben ook nog twee heel bijzondere extra ‘bedrukkingen’. Dit zijn de afwerkingen foliedruk en Spot-UV lak. Deze laten jouw ontwerp letterlijk stralen. Perfect als je op wil vallen, of een artistieke twist aan je ontwerp wil geven.

Hoe werkt het drukken precies?

Vanuit de papierlade komt het papier de pers in. De HP Indigo pers gebruikt HP ElectroInk. Deze soort inkt wordt dankzij elektrische lading aangebracht op het papier. Dit is dan ook de enige digitale drukpers die werkt met vloeibare inkten in plaats van lasertechnologie (toners). Het voordeel van inkt is dat het er veel mooier uitziet, en het verschil met offset drukwerk nauwelijks te zien is. Elk vel delen we precies zo in dat er zo veel mogelijk exemplaren op één vel passen. Dit scheelt papier, wat beter is voor het milieu.

Na het drukken

Als de drukvellen uit de machine komen, gaan deze door naar de afwerking. Afhankelijk van het product dat je hebt gekozen wordt dit afgewerkt volgens jouw opgegeven specificaties. Een geniet magazine gaat bijvoorbeeld naar de brocheerstraat, en een folder gaat naar de vouwmachine. Ook laminaat, foliedruk en Spot-UV lak brengen we pas aan na het drukken van de normale bedrukking.

Vragen?

Wil je meer weten over onze drukprocessen of ons aanbod? Neem dan even contact met ons op!