CMYK, RGB of PMS kleuren in je drukwerk
We krijgen vaak de vraag of we ook RGB-kleuren kunnen drukken, of PMS (Pantone). We antwoorden altijd dat we dit graag in CMYK ontvangen. Maar waarom nou precies? We leggen het je uit!
Welkom terug
Welkom terug
9.5 / 10 uit 1610 reviews bij Feedback Company
9.5 / 10 uit 1610 reviews bij Feedback Company
We krijgen vaak de vraag of we ook RGB-kleuren kunnen drukken, of PMS (Pantone). We antwoorden altijd dat we dit graag in CMYK ontvangen. Maar waarom nou precies? We leggen het je uit!
Wij spreken het letter voor letter uit, anderen zeggen "smik", oftewel CMYK! Veel van jullie weten dat we bij drukwerk vooral werken met bestanden die opgemaakt zijn in CMYK-kleuren. Maar, waarom is dit nodig? En kunnen wij ook drukken in andere kleurstellingen? Zoals RGB of Pantone? We leggen het uit!
CMYK wordt ook wel fullcolour genoemd. Omdat Cyaan, Magenta en Yellow hooguit een donkerbruine kleur kunnen bereiken, is zwart (Key) aan het rijtje toegevoegd. In principe lijkt het een beetje op de printer die je misschien thuis of op je werk hebt staan, waar je inktpatronen indoet van de bovenstaande kleuren. Alleen werken wij op grote HP Indigo persen (lees hoe wij drukwerk maken). De vier kleuren worden gemengd zodat je de meeste kleuren kunt bereiken. Maar CMYK heeft een lager bereik dan bijvoorbeeld RGB. Daarom kan het voorkomen dat je bestand er in CMYK opeens veel doffer uitziet.
Zoals de naam RGB al doet vermoeden, bestaat deze kleursysteem uit de kleuren Rood, Groen en Blauw. Met een mix van RGB kleuren heb je een heel hoog bereik, waaronder ook zwart of hele heldere kleuren. RGB wordt gebruikt voor beeldschermen en het ontwerpen voor websites. Wanneer je bijvoorbeeld heel dicht op een oude tv gaat zitten, zul je zien dat kleuren bestaan uit 3 kleine kleurvlakjes: Rood, Groen en Blauw.
Je hebt er misschien wel eens één in je handen gehad, een Pantone Matching System (PMS) waaier. Zo'n kleurenwaaier bestaande uit meer dan 1100 kleuren, samengesteld door het bedrijf Pantone. Heel handig, want zo weet je zeker dat iedere unieke kleur ook altijd dezelfde kleur zal zijn, waar ook ter wereld. Daarom is het als ontwerper heel slim om Pantone-kleuren te gebruiken wanneer je logo's ontwerpt. Maar inmiddels wel een beetje achterhaald. Er wordt namelijk bijna niets meer in Pantonekleuren gedrukt. Pantonekleuren zijn vaste kleuren die in de pers worden gestopt en er elke keer nagenoeg gelijk uitkomen. Vergelijk het een beetje met de RAL kleuren van verf. Dit kan je nog gebruiken voor huisstijldrukwerk, maar het wordt steeds zeldzamer.
We kunnen diep ingaan op waarom drukpersen CMYK-kleuren gebruiken en beeldschermen te maken hebben met RGB-kleuren, maar we proberen het kort te houden. Simpel gezegd zijn RGB-kleuren afkomstig van een lichtbron en kunnen daardoor heldere kleuren bereiken. CMYK-kleuren ontstaan niet uit lichtbronnen. Denk aan de inkt die op je kaarten of posters gedrukt wordt, wat natuurlijk geen lichtbron is. Leuk feitje: je visuele spectrum (dus wat je oog ziet) bereikt nog veel meer kleurhelderheid!
Het is dus belangrijk dat je je RGB-afbeeldingen, bijvoorbeeld een foto, omzet naar CMYK-kleuren. Je zult hierna misschien zien dat heldere kleuren wat fletser worden, dat komt dus omdat het CMYK spectrum minder felheid bereikt. Wanneer je hiermee te maken hebt, is het goed om te kijken of je een matchende kleur kunt vinden in het CMYK-spectrum. Wil je meer tips om je kleuren zo goed mogelijk op papier te krijgen? Lees dan onze blog over het kiezen van de juiste kleurwaarde.
Heb je nog vragen over kleuren? Schroom dan niet om eens contact met ons op te nemen! We helpen je graag.
Over de auteur
Ferry is oprichter en eigenaar van PeterPrint. Met een grote voorliefde voor grafisch ontwerp en de kracht van automatisering wil hij de drukwerkwereld veranderen door complexe producten simpel te maken zodat ze bereikbaar zijn voor elke creatieveling. Zijn favoriete papier is King HVO: een tikkie ruw papier zonder te veel poespas én geschikt voor foliedruk of Spot-UV lak.
Meer over FerryDeze browser is mogelijk niet volledig compatibel met onze website, omdat bepaalde functies niet beschikbaar zijn. Het kan zijn dat sommige functionaliteiten mogelijk niet werken zoals verwacht.
Selecteer een van de onderstaande browsers om direct naar de website te gaan en de juiste browser te downloaden.