• Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden

  Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden

  De meeste producten versturen we dezelfde werkdag nog. Sommige afwerkingen kosten iets meer tijd. Bij het berekenen van een product wordt meteen weergegeven hoe lang de productie duurt en wanneer deze bij je geleverd wordt!
 • Gratis verzending

  Gratis verzending

  We versturen je drukwerk gratis binnen Nederland en België, geen verrassingen achteraf!
 • Verzending in blanco verpakking

  Verzending in blanco verpakking

  Bij het afrekenen kun je ervoor kiezen om het pakket neutraal te laten versturen. Handig voor als je het rechtstreeks naar jouw klant laat sturen want dan weten ze niet waar het gedrukt is :-)
 • Gratis uitgebreide bestandscontrole

  Gratis bestandscontrole

  Na het afrekenen kan je het drukbestand uploaden. Deze wordt online direct gecontroleerd. Vervolgens kijken onze ordermanagers je bestanden nog even kritisch voor je na. Helemaal gratis.

CMYK, RGB of PMS kleuren in je drukwerk

Wij spreken het letter voor letter uit, anderen zeggen "smik", oftewel CMYK! Veel van jullie weten dat we bij drukwerk vooral werken met bestanden die opgemaakt zijn in CMYK kleuren. Maar, waarom is dit nodig? En kunnen wij ook drukken in andere kleurstellingen? Zoals RGB of Pantone. We leggen het uit!


CMYK Spectrum


CMYK

CMYK wordt ook wel full-colour genoemd. Omdat Cyaan, Magenta en Yellow hooguit een donkerbruine kleur kunnen bereiken is zwart (Key) aan het rijtje toegevoegd. In principe lijkt het een beetje op de printer die je mogelijk thuis of op je werk hebt staan, waar je inktpatronen indoet van de bovenstaande kleuren. Alleen werken wij op grote HP Indigo persen! (lees hoe wij drukwerk maken).

RGB

Zoals de naam RGB al doet vermoeden, bestaat deze kleurmodus uit de kleuren Rood, Groen en Blauw. Met een mix van RGB kleuren heb je een heel hoog bereik, waaronder ook zwart of hele heldere kleuren. RGB wordt gebruikt voor beeldschermen. Wanneer je heel dicht op een oude tv gaat zitten, zul je zien dat kleuren bestaan uit 3 kleine kleurvlakjes, Rood, Groen en Blauw

Pantone

Je hebt er vast wel eens één in je handen gehad, een Pantone waaier. Een kleurenset bestaande uit meer dan 1100 kleuren, samengesteld door het bedrijf Pantone. Heel handig, want zo weet je zeker dat iedere unieke kleur ook altijd dezelfde kleur zal zijn, waar ook ter wereld. Daarom is het als ontwerper heel slim om Pantone-kleuren te gebruiken wanneer je logo's ontwerpt.

Pantone is alleen in te zetten voor offset drukwerk. We kunnen Pantone-kleuren met onze HP Indigo persen goed benaderen. Echter is het goed om te weten dat we het resultaat nooit helemaal kunnen voorspellen wanneer de persen dit automatisch omzetten. Daarom is het belangrijk je Pantone kleuren zelf om te zetten naar CMYK om onaangename verassingen te voorkomen.

Waarom CMYK? en geen RGB?

We kunnen diep ingaan op waarom drukpersen CMYK kleuren gebruiken en beeldschermen te maken hebben met RGB kleuren, maar we proberen het kort te houden. Simpel gezegd zijn RGB-kleuren afkomstig van een lichtbron en kunnen daardoor heldere kleuren bereiken. CMYK kleuren ontstaan niet uit lichtbronnen. Denk aan het inkt dat op je ansichtkaarten of posters gedrukt wordt, wat natuurlijk geen lichtbron is

Het is dus belangrijk dat je je RGB afbeeldingen, bijvoorbeeld een foto, omzet naar CMYK kleuren. Je zult misschien zien dat heldere kleuren wat fletser worden, dat komt dus omdat het CMYK spectrum minder felheid bereikt. Wanneer je hiermee te maken hebt, is het goed om te kijken of je een matchende kleur kunt vinden in het CMYK spectrum.

Leuk feitje, je visuele spectrum (dus wat je oog ziet) bereikt nog veel meer kleurhelderheid! Ook zijn er 'kleuren' die het oog niet bereikt, denk bijvoorbeeld aan ultra violet of infrarood!

Zijn er nou toch nog vragen waarvan je denkt, hier kom ik niet helemaal uit? Schroom dan niet om eens contact met ons op te nemen! We helpen je graag.