Ontwerper in beeld: ontwerpstudio MAKI

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Ontwerpstudio en illustratiestudio MAKI

Op onze Plaatjesparade en social media delen we drukwerk van verschillende makers. Alle creaties vormen samen een bron van inspiratie. Des te leuker om te ontdekken wie er achter deze creaties zit. Dit keer spraken we met ontwerpers- en illustratiestudio MAKI uit Groningen.

Kan je ons vertellen wie jullie zijn, en hoe jullie zijn begonnen met MAKI?

"Wij zijn Kim en Matthijs. We hebben elkaar ontmoet op de kunstacademie. We kwamen erachter dat de dingen die we samen maakten beter waren, dan het werk dat we alleen maakten. Daarom zijn we samen MAKI begonnen. Dat is inmiddels alweer bijna 20 jaar geleden. We werken vanuit ons huis in Groningen. We proberen ons werk te combineren met het opvoeden van onze 2 tieners (Fez en Kiki) en onze hond (Vos)."

Hoe zou je jullie werk omschrijven?

"Hoewel ons werk qua stijl verschillende kanten opgaat, zit er toch een zekere herkenbaarheid in, denken we. Veel van ons werk heeft een vrolijke spontaniteit en vaak ook een vleugje humor."

Jullie werken veel voor de gemeente Groningen. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

"We deden al enkele jaren wat kleinere klussen voor Marketing Groningen (vooral flyers en korte animaties). Langzaam maar zeker kregen we steeds wat meer opdrachten en die werden ook steeds wat groter. Uiteindelijk heeft het ertoe geleid dat we de hele huisstijl van Groningen onder handen mochten nemen. En wat is er nou leuker dan je eigen stad en ommeland een nieuwe eigen smoel geven?"

Hoe gaan jullie te werk? Welke programma's gebruiken jullie?

"Elk ontwerp begint met een goed idee. Dus daar gaan we altijd goed voor zitten. Dat is gewoon een brainstorm waarbij we zoveel mogelijk ideeën in ons schetsboek zetten. Als we meerdere goede ideeën hebben, maken we daarvan een eerste opzet die we aan de klant voorleggen. Als die een richting heeft gekozen werken we langzaam maar zeker steeds meer toe naar een af product. In de tussentijd gaat het dan natuurlijk nog wel een aantal keer heen en weer naar de klant. We werken met Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign. Maar ons schetsboek en een pen vormen de basis van alles wat we maken."

Jullie zomercampagne voor Marketing Groningen heeft kleurrijke, bijna retro vibes. Kleur komt sowieso veel terug in jullie ontwerpen. Hebben jullie specifieke inspiratiebronnen?

"We zijn liefhebbers van het online design blog Brand New, waarbij dagelijks nieuwe huisstijlen gerecenseerd worden. We struinen graag rond op Behance, maar we kunnen ons ook helemaal verliezen in het doorklikken op Pinterest. Dan ben je zo een uur verder. Wat betreft de zomercampagne, die was bijvoorbeeld heel erg geïnspireerd op de films van Wes Anderson."

Wat is jullie favoriete plek in Groningen?

"In de stad is dat Vera. Dat blijft dé plek om toffe nieuwe bandjes te ontdekken. Buiten de stad zit het vol prachtige plekken. Voordat we voor Marketing Groningen werkten, beseften we dat helemaal niet. Het kerkje van Leermens is bijvoorbeeld echt een pareltje. Maar een van de mooiste dingen om te doen is toch wel het wad opsjouwen als het mooi weer is."

Vertel 3 willekeurige feitjes over de ander!

Matthijs over Kim:

  1. Kim voetbalt al meer dan 20 jaar bij Lycurgus. Ze speelt nu 7 tegen 7.

  2. Kim heeft van haar 9e tot haar 12e in Zimbabwe gewoond.

  3. Kim's 2e naam is Sorata. Dat is een stad in Bolivia. Daar is ze verwekt :)

Kim over Matthijs:

  1. Ook Matthijs speelt al 20 jaar bij Lycurgus. Hij is aanvoerder en leider van het 6e.

  2. Matthijs heeft ooit met z'n broer meegedaan aan Lingo. Ze hebben niet gewonnen.

  3. Matthijs heeft nog nooit Star Wars gezien en heeft daar ook geen behoefte aan.

Wat is het leukste project dat jullie tot nu toe hebben gedaan?

"Hoe leuk het ook klanten te werken, het is nóg leuker om iets voor jezelf te maken. Zo hebben we 2 kinderboeken gemaakt die ook zijn uitgegeven (Vik is Vervelend en Het Enige Boek in je Koffer, in samenwerking met Pip). Daarnaast is de eerder genoemde zomercampagne voor Marketing Groningen ook een van onze favorieten, omdat we hier heel veel vrijheid hadden. Dus we kozen leuke mensen om mee samen te werken en om te fotograferen. Zo staan er ook een aantal van onze vrienden op de foto."

Wat zou een droomproject zijn om aan te werken?

"Dat is best een lastige vraag, omdat we al zoveel leuke dingen gedaan hebben. We hebben al eens voor Nike gewerkt, we hebben in de Playboy gestaan (met een illustratie, maar toch), we hebben T-shirts ontworpen voor Weezer wat ooit een van onze favoriete bandjes was en we hebben de huisstijl van onze eigen stad ontworpen. Wat wil je nog meer? Een droomproject is een project waarbij je veel vrijheid en vertrouwen krijgt en kan samenwerken met en voor leuke mensen. Dan maakt het niet zoveel uit of dat de bakker om de hoek is of een of andere multinational."

Bekijk meer werk van MAKI op hun Instagram!