Veiligheidsmarge: kleur binnen de lijntjes!

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

PeterPrint veiligheidsmarge

Tijdens het maken van je drukbestand is het belangrijk dat je naast afloop rekening houdt met de veiligheidsmarge. Een veiligheidsmarge klinkt saai, maar redt wel jouw mooie design! Maar wat is een veiligheidsmarge eigenlijk? En waarom zou je een veiligheidsmarge willen toevoegen? We leggen je het allemaal uit in deze blog. Lees snel verder!

Wat is een veiligheidsmarge bij drukwerk?

Met een veiligheidsmarge zorg je ervoor dat belangrijke objecten zoals teksten of afbeeldingen niet worden afgesneden bij de randen van je ontwerp. Dit doe je door minstens 3 mm vanaf de snijrand aan de binnenkant vrij te houden. Een snijmachine kan namelijk (helaas) niet 100% nauwkeurig langs de snijrand snijden en het kan daarom voorkomen dat de snijmachine een millimeter naar binnen of juist naar buiten snijdt. De veiligheidsmarge is ervoor bedoeld om een eventuele snijafwijking niet te laten opvallen. Het toevoegen van een veiligheidsmarge betekent dus niet dat we anders snijden, maar is eigenlijk een optisch trucje.

Om dezelfde reden voeg je ook 3 mm afloop toe. Met een afloop en een veiligheidsmarge weet je zeker dat jouw design veilig gesneden kan worden, zonder gekke resultaten!

Is een veiligheidsmarge verplicht?

In tegenstelling tot afloop, is een veiligheidsmarge geen must en is het niet verplicht om deze toe te passen. Toch sturen we je wel even een berichtje als we zien dat jouw objecten te dicht op de snijrand staan. Maar als het juist jouw bedoeling is dat de objecten en teksten tot aan de snijrand lopen, kan je dit advies negeren. 

Hoe voeg je een veiligheidsmarge toe in Illustrator of InDesign?

In Adobe InDesign voeg je een veiligheidsmarge (3 mm) makkelijk toe bij het aanmaken van een nieuw bestand. Dit doe je onder het kopje ‘Marges’ (Margins). 

Vergeet ook niet om de afloop in te stellen op 3 mm rondom. Als je je document vervolgens opent, zie je twee lijnkleuren. De rode lijn is de afloop, de roze lijn is de veiligheidsmarge.

Bij Adobe Illustrator kun je geen marges invullen bij het aanmaken van je bestand. Hier kan je daarom gebruikmaken van vier hulplijnen. Je positioneert deze hulplijnen op 3 mm afstand van de snijlijnen (de randen van je document). De hulplijnen zullen uiteraard niet gedrukt worden. Tip: vergrendel je hulplijnen, zodat ze niet verschuiven.

Zet eerst je linialen aan:

Dubbelklik dan op de liniaal op 3 mm afstand van de rand. Tip: zet via ‘Venster’ het Info tabblad open, zodat je precies kan zien waar je zit met je muis.  Er verschijnt nu een blauwe hulplijn in je bestand.

De hulplijnen kun je nog verslepen. In ons voorbeeld is het document 380 mm bij 380 mm en willen we de hulplijnen op 3 mm en 377 mm. Lukt het je niet om precies 3 mm afstand te krijgen? Neem dan iets meer afstand.

Doe dit aan alle vier kanten van je drukbestand:

Heb je nog vragen over de veiligheidsmarge? Neem dan contact met ons op.