• Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden

  Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden

  De meeste producten versturen we dezelfde werkdag nog. Sommige afwerkingen kosten iets meer tijd. Bij het berekenen van een product wordt meteen weergegeven hoe lang de productie duurt en wanneer deze bij je geleverd wordt!
 • Gratis verzending

  Gratis verzending

  We versturen je drukwerk gratis binnen Nederland en België, geen verrassingen achteraf!
 • Verzending in blanco verpakking

  Verzending in blanco verpakking

  Bij het afrekenen kun je ervoor kiezen om het pakket neutraal te laten versturen. Handig voor als je het rechtstreeks naar jouw klant laat sturen want dan weten ze niet waar het gedrukt is :-)
 • Gratis uitgebreide bestandscontrole

  Gratis bestandscontrole

  Na het afrekenen kan je het drukbestand uploaden. Deze wordt online direct gecontroleerd. Vervolgens kijken onze ordermanagers je bestanden nog even kritisch voor je na. Helemaal gratis.
De BTW-database van de Belgische belastingdienst heeft een storing. Hierdoor kan je BTW-nummer niet online gevalideerd worden om BTW te verleggen. Neem even contact met ons op als je een nieuw adres wilt toevoegen met een Belgisch BTW-nummer.

Wat is overdruk bij drukwerk?

We krijgen regelmatig de vraag wat overdruk nou precies betekent. Omdat het vrij ingewikkeld is en het zich met woorden niet makkelijk laat uitleggen proberen we je aan de hand van dit blogje uit te leggen welke problemen overdrukken kan veroorzaken, hoe je het kunt controleren en wanneer overdruk juist wel nuttig is.

Wat is overdruk?

Spot-UV lak

In het plaatje hierboven zie je het verschil als overdruk aan of uit staat. Normaal gesproken staat overdrukken bijna altijd uit. Normaal zou het Cyaanblauwe rondje uitgesneden worden van de twee vlakken erachter, onder de blauwe laag zit dus eigenlijk de papierkleur. Dit wordt ook wel ‘uitsparen’ genoemd. Daardoor kan je in je ontwerp prima 10 lagen op elkaar hebben liggen zonder dat de objecten qua kleur bij elkaar worden opgeteld. Als je de Cyaanblauwe cirkel wél op overdrukken zet, dan zie je dat het object niet alleen haar eigen kleur (100% Cyaan) behoudt, maar ook de onderliggende kleurwaardes meeneemt (links 100% Magenta en rechts 100% Yellow). Het donkerblauwe deel van het rondje wordt met overdrukken aan dus 100% Magenta + 100% Cyaan, het rechtergedeelte wordt 100% Yellow + 100% Cyaan.

Welk probleem kan ontstaan door overdruk?

De meeste ontwerpsoftware heeft de standaard weergave modus niet op ‘Voorvertoning overdruk’ staan. Daardoor lijkt het op het scherm alsof de cirkel 100% Cyaan wordt, terwijl de drukpers het zal drukken zoals het voorbeeld met overdrukken aan. Wat je op je scherm ziet is dus opeens niet meer wat je ervan verwacht.

Zo check je of je overdruk in je PDF bestand hebt

Als je in Adobe Illustrator of Adobe InDesign bij Weergave ‘Voorvertoning overdruk’ inschakelt dan zie je meteen of er iets aan je kleuren verandert. Door het afwisselend in- en uit te schakelen zie je meteen of er grote objecten veranderen. Als je Adobe Acrobat Pro hebt dan kan je het nog wat specifieker controleren. Sla je bestand druk-klaar op als PDF en open deze in Adobe Acrobat Pro. Hier zoek je het hulpmiddel ‘Uitvoervoorbeeld’ (in het Engels Output Preview genoemd) op. Hier zie je meteen staan of je pagina overdruk bevat. Ook kun je het knopje ‘Overdrukken simuleren’ in- en uitschakelen om te kijken of er een verschil ontstaat.

Hoe zet ik overdruk uit in Adobe Illustrator of Adobe InDesign?

Als je per ongeluk overdruk in je bestand hebt zitten dan kan je dit vrij gemakkelijk uitzetten. Selecteer het object waar het overdrukken is opgetreden. Ga in Illustrator naar Venster (Window) -> Kenmerken (Attributes). In InDesign vind je dit onder Venster (Window) -> Uitvoer (Output)-> Kenmerken (Attributes). Vervolgens schakel je Vulling overdrukken en/of Lijn overdrukken uit.

Waarom zou je juist wél overdrukken willen gebruiken?

Overdrukken kan ook heel nuttig zijn, vandaar dat de instelling ook bestaat ;-) Als je bijvoorbeeld een kaart met foliedruk laat drukken dan vragen we om de folie-objecten (die over een fullcolour laag gedrukt moet worden) juist wel op overdrukken te zetten. Omdat er eerst in fullcolour gedrukt wordt en vervolgens in een andere machine de laag folie aangebracht wordt, kan die laag folie ietsje afwijken van de fullcolour laag. Doordat de overdruk instelling ervoor zorgt dat de fullcolour laag onder het folie object niet wordt uitgespaard, krijg je geen kleine witte randjes door de minimale verschuiving; de fullcolour achtergrond loopt namelijk gewoon door.

Vragen?

Heb je nog vragen over overdrukken? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag!