Toggle Nav
Bezig met laden...

Wat is resolutie en wat is het verschil tussen DPI en PPI?

Wat is resolutie, DPI en PPI

Bij het vormgeven van je drukwerk krijg je er vaak mee te maken: DPI en PPI. Maar wat is het verschil? En wat is de relatie van PPI en DPI met de resolutie van je drukwerk? De termen PPI en DPI worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt. We hebben de verschillen en de connectie tussen deze begrippen voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!

PPI en DPI, wat is het verschil?

PPI
Gebruik je een afbeelding in je design? Dan wil je natuurlijk dat deze afbeelding ook haarscherp gedrukt wordt! Of het scherp op het papier komt heeft alles te maken met PPI (pixels per inch, ook wel pixeldichtheid). PPI wordt gebruikt voor digitale afbeeldingen op je beeldscherm en geeft aan hoeveel pixels er per inch in je afbeelding zitten. Pixels zijn de vierkante blokjes in een beeldscherm, waarmee een afbeelding wordt opgebouwd. Hieronder zie je hoe de afbeelding van Peter is opgebouwd uit pixels.

Afbeelding PPI

DPI
Naast het aantal pixels per inch (PPI) bestaat er ook nog zoiets als dots per inch (DPI). In tegenstelling tot PPI, zegt de DPI niets over wat de kwaliteit is van je afbeelding. DPI zegt juist iets over de scherpte van het drukwerk en geeft aan hoeveel druppels inkt er per inch in de afbeelding gedrukt worden. De hoeveelheid ‘dots per inch’ is erg afhankelijk van de inktdekking, en het raster waarin de inktdrupjes worden geplaatst. Bij een hoge inktdekking is er meer inkt nodig dan bij een lage inktdekking. Daarnaast wordt de DPI bepaald door de software van de drukpers. Zo worden kleuren opgebouwd uit een raster van inktdruppels. Wanneer je ontwerp veel donkere kleuren heeft, zijn er meer inkt-dots nodig om de juiste kleuren te krijgen, in tegenstelling tot een ontwerp met veel pasteltinten. Bij pasteltinten zit er meer ruimte tussen de dots, het papier wordt hierbij als wit gebruikt. Bij een donkere foto of afbeelding wordt er (bijna) geen witte papier achtergrond overgelaten.

Over het algemeen geldt: hoe meer dots per inch, hoe scherper. Mits je afbeelding van voldoende PPI is natuurlijk. Hieronder zie je dezelfde afbeelding als hierboven, alleen zie je hieronder hoe de afbeelding van Peter is opgebouwd in DPI (dit is een simulatie en niet hoe dit er in het echt uitziet).

Afbeelding DPI

Begint het je al een beetje te duizelen? Om het even samen te vatten; PPI zegt iets over de kwaliteit van je afbeelding (resolutie). DPI hoort bij hoe de drukpers dit omzet naar het aantal druppeltjes per inch waarin gedrukt wordt en heeft te maken met het aantal dots per inch. Jij kunt DPI dus vergeten en hoeft je alleen druk te maken om PPI bij het opmaken van je bestand. 

Opmaken van je bestand

Wanneer je een afbeelding van hoge resolutie drukklaar wilt opmaken werk je met PPI. Voor een hoge resolutie heb je afbeeldingen nodig met een PPI van 225 of hoger, met een maximum van 300. Is de resolutie lager dan 225 PPI? Dan is de kans groot dat je dit terug gaat zien in het drukwerk. Je krijgt dan een afbeelding die er wazig en blokkerig uitziet.

PeterWeetje: wist je dat je met het blote oog het verschil van 225 PPI of hoger op je drukwerk bijna niet van elkaar kunt onderscheiden?

Als je werkt in InDesign of Illustrator, zullen je bestanden automatisch in 300 PPI ingesteld staan. Maak je op in Photoshop? Dan vul je de PPI zelf in onder ‘resolutie’ bij het aanmaken van een nieuw bestand. Afbeeldingen die je in deze programma’s in je bestand plaatst, zullen automatisch schalen naar een afmeting waarbij ze op 300 PPI staan. Vergroot deze afbeeldingen dus niet (te veel), want dan zullen er zichtbare pixels op je drukwerk tevoorschijn komen.

De PPI van jouw afbeelding controleren

Om te controleren hoeveel PPI een reeds geplaatste afbeelding is, kun je de afbeelding openen in Photoshop. Vervolgens ga je naar ‘Afbeelding > Afbeeldingsgrootte’. In de Engelse Photoshop is dit: ‘Image > Image Size’.

Voor de nerds onder ons:

Ook is er een manier om te berekenen hoe groot je afbeelding maximaal kan zijn met een specifieke PPI. Stel dat je afbeelding 1200 pixels breed is en 800 pixels hoog. Je wilt weten hoe groot deze afbeelding maximaal kan zijn met 300 PPI, dan gebruik je de volgende rekensom:

800 (pixels van je afbeelding) / 300 (gewenste PPI) ≈ 2,67 inch. Inch omrekenen naar millimeters: 2,67 x 25,4 ≈ 68 mm breed.
1200 (pixels van je afbeelding) / 300 (gewenste PPI) = 4 inch. Inch omrekenen naar millimeters: 4 x 25,4 ≈ 102 mm breed.

Dit betekent dat als je de afbeelding in dit voorbeeld laat drukken op een formaat groter dan 102 mm bij 68 mm, dat de resolutie lager wordt en dus onscherp en pixelig.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over PPI, DPI, resolutie, aanleverspecificaties of over iets anders? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!