Wat is resolutie en wat is het verschil tussen DPI en PPI?

Wil je weten wat resolutie is, en wat het verschil tussen PPI en DPI is bij drukwerk? Je leest er hier alles over!

Ferry Lammerts
4 minutes

Een belangrijk onderdeel bij het vormgeven van je drukwerk is resolutie. Je hebt hierbij onder andere PPI en DPI. Maar wat is het verschil? De termen PPI en DPI worden vaak door elkaar gebruikt. Daarom hebben we de verschillen en de overeenkomsten tussen deze begrippen voor je op een rijtje gezet.

PPI en DPI, wat is het verschil?

Wat is PPI?
Gebruik je een afbeelding in je design? Dan wil je natuurlijk dat deze afbeelding ook haarscherp gedrukt wordt! PPI (pixels per inch, ook wel pixeldichtheid) zegt iets over de beelschermkwaliteit van je afbeeldingen. Het geeft aan hoeveel pixels er per inch in je afbeelding zitten. Pixels zijn de vierkante blokjes in een beeldscherm, waarmee een afbeelding wordt opgebouwd. Hieronder zie je hoe de afbeelding van Peter is opgebouwd uit pixels.

Afbeelding PPI

Wat is DPI?
Naast het aantal pixels per inch (PPI) bestaat er ook nog DPI (dots per inch). DPI gaat niet over de beelschermkwaliteit van je afbeelding, maar geeft aan hoeveel druppels inkt er per inch in de afbeelding gedrukt worden. Dit is dus een drukterm. De hoeveelheid ‘dots per inch’ van jouw drukwerk is afhankelijk van de inktdekking en van het raster waarin de piepkleine inktdrupjes worden geplaatst. De software van de drukpers bepaalt de DPI. Bij een hoge inktdekking is er meer inkt nodig dan bij een lage inktdekking. Daarnaast is er een verschil tussen donkere en lichte kleuren. Wanneer je ontwerp donkere kleuren heeft, zijn er meer inkt-dots nodig om de juiste kleuren te krijgen. Er blijft dan bijna geen wit van het papier meer over. Bij een ontwerp met lichte kleuren, zoals pasteltinten, zit er meer ruimte tussen de inktstipjes. Het wit van het papier mengt dan optisch gezien met de inktdrupjes. Daardoor lijkt de afbeelding lichter.

Over het algemeen geldt: hoe meer dots per inch, hoe scherper. Maar in eerste instantie moet je afbeelding natuurlijk wel van voldoende PPI zijn. Hieronder zie je dezelfde afbeelding als hierboven, alleen zie je hieronder hoe de afbeelding van Peter is opgebouwd in DPI (dit is een simulatie en niet hoe dit er in het echt uitziet).

Afbeelding DPI

Begint het je al een beetje te duizelen? Om het even samen te vatten; PPI zegt iets over de schermkwaliteit van je afbeelding (resolutie). DPI gaat over hoe de drukpers dit omzet naar het aantal druppeltjes per inch. DPI stelt de drukpers zelf in. Jij kunt DPI dus vergeten en hoeft je alleen druk te maken om PPI bij het opmaken van je bestand. 

Hoeveel PPI moet mijn afbeelding zijn?

Wanneer je een afbeelding van hoge resolutie drukklaar wilt opmaken, werk je met PPI. Voor een hoge resolutie heb je afbeeldingen nodig met een PPI van 225 of hoger, met een maximum van 300. Is de resolutie lager dan 225 PPI? Dan is de kans groot dat je dit terug gaat zien in het drukwerk. Je krijgt dan een afbeelding die er wazig en blokkerig uitziet.

PeterWeetje: wist je dat je met het blote oog het verschil van 225 PPI of hoger op je drukwerk bijna niet van elkaar kunt onderscheiden?

Als je werkt in InDesign of Illustrator, zullen je bestanden automatisch in 300 PPI ingesteld staan. Maak je op in Photoshop? Dan vul je de PPI zelf in onder ‘resolutie’ bij het aanmaken van een nieuw bestand. Afbeeldingen die je in deze programma’s in je bestand plaatst, zullen automatisch schalen naar een afmeting waarbij ze op 300 PPI staan. Vergroot deze afbeeldingen dus niet (te veel), want dan zullen er zichtbare pixels op je drukwerk tevoorschijn komen.

De PPI van jouw afbeelding controleren

Om te controleren hoeveel PPI een reeds geplaatste afbeelding is, kun je de afbeelding openen in Photoshop. Vervolgens ga je naar ‘Afbeelding > Afbeeldingsgrootte’. In de Engelse Photoshop is dit: ‘Image > Image Size’.

Voor de nerds onder ons:

Ook is er een manier om te berekenen hoe groot je afbeelding maximaal kan zijn met een specifieke PPI. Stel dat je afbeelding 1200 pixels breed is en 800 pixels hoog. Je wilt weten hoe groot deze afbeelding maximaal kan zijn met 300 PPI, dan gebruik je de volgende rekensom:

800 (pixels van je afbeelding) / 300 (gewenste PPI) ≈ 2,67 inch. Inch omrekenen naar millimeters: 2,67 x 25,4 ≈ 68 mm breed.
1200 (pixels van je afbeelding) / 300 (gewenste PPI) = 4 inch. Inch omrekenen naar millimeters: 4 x 25,4 ≈ 102 mm breed.

Dit betekent dat als je de afbeelding in dit voorbeeld laat drukken op een formaat groter dan 102 mm bij 68 mm, dat de resolutie lager wordt en dus onscherp en pixelig.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over PPI, DPI, resolutie, aanleverspecificaties of over iets anders? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Over de auteur

A photo of Ferry Lammerts
Ferry Lammerts

Ferry is oprichter en eigenaar van PeterPrint. Met een grote voorliefde voor grafisch ontwerp en de kracht van automatisering wil hij de drukwerkwereld veranderen door complexe producten simpel te maken zodat ze bereikbaar zijn voor elke creatieveling. Zijn favoriete papier is King HVO: een tikkie ruw papier zonder te veel poespas én geschikt voor foliedruk of Spot-UV lak.

We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken