Drukwerk aanleveren in zwart
Wanneer je ontwerp alleen zwarte en/of grijze tinten heeft, zorg je dat je drukbestand is opgebouwd uit alleen zwartwaardes. We leggen je uit hoe dit precies werkt.
Welkom terug
Welkom terug
9.5 / 10 uit 1615 reviews bij Feedback Company
9.5 / 10 uit 1615 reviews bij Feedback Company
Wanneer je ontwerp alleen zwarte en/of grijze tinten heeft, zorg je dat je drukbestand is opgebouwd uit alleen zwartwaardes. We leggen je uit hoe dit precies werkt.
Wanneer je drukwerk alleen zwarte inkt nodig heeft (zoals het voorbeeld van Laurens van Gurp hierboven), is het van belang om in je drukbestand alleen zwartwaardes te gebruiken. Let op: grijs valt ook onder zwarte bedrukking! Dit wil zeggen dat je de CMY waarden op 0 zet, en alleen gebruik maakt van de K. Zorg dus dat je alle objecten met alleen zwart hebt opgemaakt. In Adobe Illustrator en InDesign is dit een fluitje van een cent.
Grijswaarden komen aan bod wanneer werkt met een bestand dat geen kleur bevat, zoals bij een zwart-wit drukbestand. Hierbij gebruik je enkel de K (zwart) van de CMYK-indeling*. In de zwart wit bestanden breng je nuances aan door grijswaarden aan te geven. In Adobe Photoshop staat 0% grijswaarde gelijk aan wit en 100% aan volledig zwart, alles daartussenin zijn verschillende gradaties van grijs. Je kunt grijswaarden zien als een dekkingspercentage van de zwarte inkt. De schaal kan variëren afhankelijk van het systeem waarmee je werkt.
* Kies alleen voor zwarte bedrukking als je het bestand zwart hebt opgemaakt.
Heb je een afbeelding die is opgebouwd uit RGB? Bijvoorbeeld een foto? Dan zul je deze even moeten omzetten naar grijswaarden. Dit kan in het programma Photoshop via: Afbeelding > Modus > Grijswaarden. Sla het bestand vervolgens op als .PSD (Photoshop) en importeer het naar InDesign om je drukbestand op te maken. In het programma Illustrator kan dit via: Bewerken > Kleuren bewerken > Omzetten in grijswaarden.
Als je Adobe Acrobat Professional gebruikt kun je heel eenvoudig checken of je bestand echt alleen nog uit zwart bestaat. Zoek bij Gereedschappen naar Uitvoervoorbeeld. Vervolgens zet je de kleur Proces Zwart uit. Als het goed is zie je nu geen objecten meer. Zie je nog wel wat objecten staan? Dan staan deze nog niet in de juiste kleur!
Je zou denken dat je zwart-wit foto’s ook altijd in zwart moet aanleveren. Toch is dit niet altijd het geval. Sommige foto’s lijken namelijk zwart-wit, maar zijn in werkelijkheid fullcolour opgebouwd. Daarom moet je je zwart-wit foto’s altijd eerst omzetten in grijswaarden wanneer je in zwart gaat afdrukken. Helaas zit hier een nadeel aan. Er kan namelijk kleurverlies ontstaan bij het omzetten van CMYK naar alleen K (zwart). Hierdoor kunnen je zwart-wit foto’s ineens wat vlak en minder vol van kleur overkomen.
Wil je dit voorkomen? Dan kun je het drukwerk alsnog bestellen in fullcolour. Wanneer je dit doet, zal er door het gebruik van kleur meer diepte in je foto komen. Met de overige waarden (CMY) zijn er nu eenmaal meer nuances in kleur mogelijk. Toch kleeft ook hier een risico aan. Er is namelijk een kans dat je de zwart-wit foto wat groen, magenta of oranje zal uitvallen - ook wel ‘zweem’ genoemd. Van tevoren kun je dit helaas nooit helemaal goed inschatten. Wat je wel kunt doen is even kijken met het pipetje of je kleuren een beetje evenredig verdeeld zijn. Dit kun je doen in Photoshop of Adobe Acrobat. Dit leggen we in onze blog Zelf je PDF controleren voor drukwerk met Acrobat Pro onder het kopje ‘Kleur checken’ uit.
Het enige wat echt garantie geeft voor een perfect resultaat is even een proefdruk bestellen. Wanneer je meerdere zwart-wit foto’s hebt, kunnen wij deze op één vel zetten als proefdruk. Je kunt dan bekijken of de door jou gekozen optie (zwart of fullcolour) uitpakt zoals je in gedachten had. Meer over de verschillen in je bestand en je drukwerk lees je in onze blog over Hoe kies je de juiste kleurwaarde voor drukwerk in je ontwerp?.
Dus: heb je een zwart-wit foto en wil je deze zwart laten drukken? Dan zet je je bestand eerst om naar grijswaarden en is er een kans dat de nuances in je foto wat afvlakken. Wil je deze nuance er wel in hebben? Bestel je drukwerk dan in fullcolour, waarbij er de kans is dat je drukwerk een beetje verkleurd uitkomt. Wil je het zeker weten? Bestel dan een proefdruk. In de onderstaande tabel hebben we de voordelen en nadelen nog even op een rijtje gezet.
Fotobestand aanleveren in | Voordeel | Nadeel | |
CMYK / Fullcolour | 4 inktkleuren: CMYK | Diepere, vollere kleuren | Zweem mogelijk |
K / Alleen zwart | 1 inktkleur: K | Geen zweem | Afgevlakte afbeelding |
Heb je toch nog vragen over het aanleveren van zwart in je drukbestand? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!
Over de auteur
Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.
Meer over VeraDeze browser is mogelijk niet volledig compatibel met onze website, omdat bepaalde functies niet beschikbaar zijn. Het kan zijn dat sommige functionaliteiten mogelijk niet werken zoals verwacht.
Selecteer een van de onderstaande browsers om direct naar de website te gaan en de juiste browser te downloaden.