Drukwerk stansen doen we zo!

Wil je bijzonder drukwerk maken? Iets waarmee je ontwerp direct in het oog springt? Dan is het gaaf om hiervoor een geheel eigen vorm te gebruiken. Door je drukwerk te stansen, zit je niet vast aan vaste formaten en kun je je creativiteit de vrije loop laten. In deze blog leggen we je uit hoe stansen werkt, welke manieren van stansen er zijn en helpen we je op weg met bestellen van stansdrukwerk. Lees snel verder!

Vera Willems
4 minutes

Stansen is een leuke afwerking waarmee je drukwerk een unieke vorm geeft. Maar wat is stansen precies en hoe werkt stansen eigenlijk? In deze blog leggen we het je allemaal uit en vertellen we ook meteen uit wat je allemaal kan maken met deze toffe drukwerktechniek.

Wat is stansen?

Om erachter te komen wat stansen is, en wat je er allemaal mee kan, kun je ook even onze video over stansen bekijken:

Stansen is het uitsnijden van een speciale vorm in het papier. Dit wordt ook wel 'kappen' genoemd'. Dit gebeurt vaak door middel van het maken van een stansvorm. Deze vorm drukt de speciale vorm eigenlijk uit het papier. Dit gebeurt met een ouderwetse degel. Het maken van zo'n stansvorm is erg duur en vergt veel tijd.

Gelukkig zijn er inmiddels ook betere technieken mogelijk, die sneller en voordeliger zijn! Bij PeterPrint gebruiken we alleen nog een hypermoderne computergestuurde techniek: laserstansen. Sinds de komst van onze nieuwste stansmachine kunnen we niet alleen heel precies snijden (door middel van computergestuurde lasers), maar ook nog eens heel snel. In onze blog over de nieuwe laserstansmachine zie je hoe snel dit gaat. Ook laten we hier mooie voorbeelden zien van lasergestanst drukwerk.

Hoe werkt drukwerk stansen?

Na het drukken gaan de drukvellen naar onze stansmachine. Deze snijdt je vorm uit het papier op een paar kleine puntjes na. Aan die puntjes, ook wel 'nikjes' genoemd blijft je vorm in het vel hangen zodat je vorm niet opeens door de drukkerij vliegt. We drukken je vorm uit en verpakken het netjes zodat we het kunnen versturen.

Welke producten kan je stansen?

Met gestanst drukwerk val je natuurlijk beter op dan standaard rechthoekig of vierkant drukwerk. Door de afwerking stansen kan je bijvoorbeeld ronde flyers drukken of wat dacht je van stickervellen of boogkaarten? Stansen kun je op ontzettend veel manieren toepassen. In principe is elke vorm mogelijk dus laat je creativiteit de vrije loop! In onze webshop zijn er al veel producten beschikbaar waarvoor we standaard stansvormen hebben ontwikkeld. Deze ontwerp je eenvoudig met onze handige templates. Bekijk alle stansproducten voor een overzicht met welke producten we allemaal standaard kunnen stansen.

Heb je zelf een toffe vorm bedacht? Dan kan je nu ook online drukwerk met eigen stansvorm bestellen:

Maatwerk stansen

Staat jouw gewenste stansvorm er niet bij, en lukt het ook niet om via de bovenstaande producten met eigen stansvorm te bestellen? Dan is het ook mogelijk een maatproduct aan te vragen. Stuur ons per mail even je exacte specificaties door van wat je wil bestellen. Dus formaat, papiersoort, bedrukking, afwerkingen en oplage etc., wees zo uitgebreid mogelijk zodat we je prijs goed kunnen berekenen. Voeg ook even een voorbeeldje bij van hoe de stansvorm er ongeveer uit komt te zien. Op basis hiervan gaan we de prijs voor je berekenen, en zetten we in je account het maatproduct klaar. Hierna kan je deze gewoon online bestellen zoals je gewend bent!

Om je drukwerk te stansen hebben we de stansvorm op een specifieke manier van je nodig. Maak je bestanden daarom op volgens onze aanleverspecificaties voor gestanst drukwerk. Het is heel belangrijk dat je deze specificaties volgt. Omdat onze stansmachines computergestuurd werken, moet je bestand namelijk perfect kloppen. Om je op weg te helpen hebben we handige tutorials voor je gemaakt over het opmaken van stans- en rillijnen in InDesign of Illustrator.

Vervolgens upload je het bestand. De stanslijnen zal je bij het drukken niet zien; die drukken we namelijk niet mee, maar gebruiken we puur voor de stansmachines.

Hoe ziet gestanst drukwerk eruit?

Je hebt vast al een idee hoe gestanst drukwerk eruit ziet, maar hierbij nog wat voorbeelden van onze Meesterwerken ter inspiratie:

Vragen?

Dus, wil je met me stansen? ;) Als je nog vragen hebt over stansen of iets anders, dan kan je altijd even contact met ons opnemen!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken