Een kader om je drukwerk

Heb je een kader om je drukwerk heen? Lees in onze blog waarom je hier voorzichtig mee moet zijn, en hoe je zorgt dat je kader er goed uitkomt!

Vera Willems
3 minutes

Wil je een kader om je ontwerp? Gaaf! Maar wel riskant. Waarom? Je krijgt al dat het kader niet aan elke kant exact even dik is, waardoor het lijkt alsof het slecht gesneden is. We leggen je uit hoe dit werkt en hoe je dit kan voorkomen. Liever een video erover kijken? Hieronder legt onze Marjolein alles in het kort aan je uit.

Het snijden van drukwerk

Om te beginnen leggen we je even uit hoe we je drukwerk snijden. We drukken je product op een vel dat altijd groter is dan je formaat. Daarna snijden we het naar het door jou bestelde formaat. Dit doen we natuurlijk met de grootst mogelijke zorg, maar ook als we heel erg ons best doen kunnen we helaas niet op de exacte millimeter snijden. Als we drukken zit er namelijk al een minimale verschuiving in als het vel uit de pers komt. Daarna snijden we, en kunnen we ook hier een kleine verschuiving krijgen. Dit samen kan al snel oplopen tot een zichtbaar snijverschil. Dit is geen probleem als je een afbeelding hebt die van rand tot rand loopt, daarvoor vragen we ten slotte ook om 3mm afloop toe te voegen aan je bestand. Maar bij een kader in je drukwerk kan dit voor grote optische gevolgen zorgen.

Een voorbeeldje

Stel: je hebt een wit kader om je ontwerp van 3mm dik. We drukken dit waardoor er 0,2 mm verschil ontstaat. Vervolgens snijden we waardoor er nogmaals 0,4 mm verschil ontstaat en we snijden dus eigenlijk 0,6 mm verder naar links dan jij in je bestand hebt aangegeven. Dan is je linker kaderrand 3,6 mm en je rechter kaderrand maar 2,4 mm. Je linker kader is dan al de helft breder dan rechts, waardoor het mooie effect van het kader compleet wegvalt. Op de afbeelding hieronder kun je het snijverschil goed zien. 

Een kader om je drukwerk

Hoe groot moet je kader minimaal zijn?

Ons advies is om geen kader te gebruiken, omdat dit altijd een risico met zich meebrengt. Maar waarschijnlijk ben je een tikkeltje eigenwijs – wat ook niet gek is – en wil je toch dat mooie kadertje rondom. Houd dan rekening met de regel: hoe dunner je kader, des te sneller het opvalt. Werk daarom niet met kaders kleiner dan 5 mm. En ook dan blijft het wel op eigen risico om het te proberen!

Geen kader, toch opletten!

Niet alleen bij een kader kan ongelijkheid in je drukwerk optreden. Kijk maar eens naar het voorbeeldje hier linksonder. Om de tekst zou aan alle kanten evenveel groene ruimte moeten zitten, maar door geen rekening te houden met snijverschuivingen, is dit helaas niet gelukt. Ook bij dit soort symmetrische ontwerpen vragen we je dus om extra op te letten! Houd ook hier minimaal 5mm vrij van de randen (veiligheidsmarge), zodat kleine verschuivingen niet te veel opvallen.

Kader om drukwerk

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over het werken met kaders in je drukwerk? Neem dan even contact met ons op!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken