Het verschil tussen offset en digitaal drukwerk

Er zijn verschillende druktechnieken die gebruikt worden in de grafische branche, waaronder digitaal drukken, offset drukken, zeefdrukken en bijvoorbeeld rotatiedruk. De meest gebruikte technieken zijn digitaal- en offsetdrukken. In deze blog leggen we je de verschillen en overeenkomsten van deze druktechnieken uit!

Ferry Lammerts
3 minutes

Er zijn verschillende druktechnieken die gebruikt worden in de grafische branche, waaronder digitaal drukken, offset drukken, zeefdrukken en bijvoorbeeld rotatiedruk. De meest gebruikte technieken zijn digitaal- en offsetdrukken. In deze blog leggen we je de verschillen en overeenkomsten van deze druktechnieken uit!

Wat is digitaal drukwerk?

Bij online drukker PeterPrint drukken we digitaal. Digitaal drukken is een relatief nieuwe techniek die eind jaren '90 is opgekomen. Een digitale drukpers zet het drukbeeld computergestuurd door naar de drukpers, waardoor een drukopdracht al binnen een paar minuten gedrukt kan worden. Doordat het beeld digitaal wordt doorgestuurd is het hierdoor ook mogelijk om drukwerk te personaliseren, bijvoorbeeld een unieke kortingscode op elke flyer, of namen op entreekaarten. Digitaal drukken is daarnaast perfect voor kleine en middelgrote oplages. Dit komt omdat de opstartkosten van digitale drukpersen erg laag zijn. Ook is het eerste vel uit de machine meteen op kleur en bijna meteen droog, waardoor het snel verwerkt kan worden. Daardoor kunnen we de meeste producten al binnen een dag verzenden!

De afgelopen tien jaar is digitaal drukken sterk in opkomst, doordat de oplages steeds lager worden en communicatie steeds persoonlijker wordt. Ook is de techniek verbeterd, waardoor de kwaliteit vergelijkbaar met of beter is dan andere druktechnieken. PeterPrint drukt alleen met HP Indigo persen. Deze machines werken met vloeibare inkt in tegenstelling tot vele andere digitale drukpersen. De andere digitale drukpersen werken met een toner, waardoor de inkt er een beetje op blijft liggen en het resultaat daardoor veel minder mooi wordt.

Wat is offset drukwerk?

Offset drukken is een techniek waarbij drukplaten (vaak van aluminium) in de drukpers wordt geplaatst. Deze platen zijn belicht met de bedrukking. Je hebt voor elke drukkleur een aparte drukplaat nodig. De platen worden vervolgens vochtig gemaakt en alle niet belichte onderdelen nemen dit vocht aan. De inkt wordt op de plaat aangebracht waarbij alleen de belichte onderdelen de inkt opnemen, op het rubberdoek overbrengt en dit op het papier gedrukt wordt. Voordat de definitieve oplage gedrukt kan worden, zijn vaak circa 100 drukvellen nodig om de offset drukpers goed op kleur te krijgen. Dit maakt offsetdruk in combinatie met de drukplaten en chemicaliën die gebruikt worden, slechter voor het milieu dan digitaal drukken. Oplages vanaf 2000 stuks zijn meestal voordeliger in offsetdruk. Ook kan je in een offset pers werken met Pantonekleuren, maar dit komt steeds minder vaak voor.

Wat is het verschil tussen digitaal drukwerk en offset drukwerk?

Kort gezegd is digitaal drukken beter voor het milieu, doordat er geen drukplaten gemaakt hoeven te worden en omdat er bij digitaal drukwerk nauwelijks papierverspilling is. Digitaal drukwerk is hierdoor vaak ook sneller en qua kwaliteit is het inmiddels ongeveer hetzelfde. In grotere oplages wordt offset drukken alleen al snel voordeliger. In kleine oplages, speciale papiersoorten of gepersonaliseerd drukwerk kies je zeker voor digitaal drukwerk!

Hoe drukt PeterPrint digitaal?

PeterPrint drukt alleen op HP Indigo persen. Deze persen zijn de beste kwaliteit digitale drukpersen en de enige die met vloeibare inkten werken. Ontwerpers kiezen daarom graag voor HP Indigo drukwerk. In deze blog leggen we je meer uit over hoe we drukwerk maken.

Vragen?

Heb je toch nog vragen over de verschillen tussen digitaal en offset drukwerk? Laat het ons dan weten en neem gerust contact met ons op! 

Over de auteur

A photo of Ferry Lammerts
Ferry Lammerts

Ferry is oprichter en eigenaar van PeterPrint. Met een grote voorliefde voor grafisch ontwerp en de kracht van automatisering wil hij de drukwerkwereld veranderen door complexe producten simpel te maken zodat ze bereikbaar zijn voor elke creatieveling. Zijn favoriete papier is King HVO: een tikkie ruw papier zonder te veel poespas én geschikt voor foliedruk of Spot-UV lak.

Meer over Ferry
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken