Hoe voorkom je dubbele stanslijnen?

Bezig met laden...

Maak een PeterPrint account aan! Met dit account kun je heel snel oude bestellingen, offertes en de status van een bestelling bekijken. Ook kun je met één druk op de knop een oude order opnieuw bestellen.

Met de afwerking stansen geef je jouw drukwerk een unieke vorm. Je maakt het drukbestand op volgens onze aanleverspecificaties stansvorm. Omdat onze stansmachines computergestuurd werken, moet je drukbestand met stanslijnen perfect kloppen. Het kan voorkomen dat je per ongeluk dubbele stanslijnen in plaats van één enkele stanslijn hebt. Heb je deze foutmelding ontvangen? Geen paniek! In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je dubbele stanslijnen kan oplossen.

Wat zijn dubbele stanslijnen?

Jouw gewenste stansvorm geef je in jouw drukbestand aan met een stanslijn. In Adobe Illustrator of InDesign geef je deze stanslijn een speciale kleur roze (steunkleur). Ook moet de stanslijn uit één lijn bestaan. De stansmachine volgt deze roze lijn en weet zo precies waar het moet snijden. Niet alleen is dit belangrijk bij stansen, maar ook bij het aanleveren van drukwerk op maat met rillijnen.

Bij een dubbele stanslijn is de lijn als ware omlijnd en gevuld. Als je goed kijkt in Adobe Illustrator of InDesign zie je twee blauwe lijnen in plaats van één. De stansmachine herkent beide blauwe lijnen als snijlijn. Oei, jouw drukwerk kan daardoor niet goed gestanst of gerild worden.

Van links naar rechts: 1) Stanslijn in steunkleur 2) Een enkele stanslijn 3) Een dubbele stanslijn

Hoe voorkom je dubbele stanslijnen?

Dubbele stanslijnen kan je eenvoudig oplossen door de instellingen voor het exporteren naar PDF te wijzigen. Als de voorinstelling namelijk staat ingesteld op lage of normale resolutie, worden alle lijnen automatisch omgezet in contouren. Dit veroorzaakt de dubbele stanslijnen. Bij de voorinstelling hoge resolutie is dit niet het geval.

De voorinstellingen kan je wijzigen in Illustrator en InDesign via ‘Bewerken’ > ‘Voorinstellingen van de transparantie-afvlakker’. Je hebt nu keuze uit verschillende voorinstellingen. Bij ‘Lage resolutie’ en ‘Normale resolutie’ zie je dat omtreklijnen aan staat. Bij ‘Hoge resolutie’ staat het uit. Kies voor deze voorinstelling. Bij het opslaan als PDF kan je onder ‘Geavanceerd’ nog extra controleren dat de transparantie-afvlakker op ‘Hoge resolutie’ staat ingesteld.Als de voorinstelling op ‘Hoge resolutie’ staat ingesteld, dan zal de stanslijn uit één lijn bestaan en het snijden goed gaan!

Kom je er nog steeds niet uit met de dubbele stanslijnen? Neem dan gerust contact met ons op.