Tips voor het gebruiken van pathfinder in Adobe Illustrator

Vector objecten combineren doe je simpel met de pathfinder in Illustrator. We leggen je uit hoe het zit!

Ferry Lammerts
3 minutes

Als je nog niet bekend bent met het tooltje pathfinder in Illustrator dan mis je het waarschijnlijk niet. Toch kan de pathfinder in veel gevallen erg handig zijn. Hiermee kan je heel eenvoudig vector objecten combineren, uitknippen of van elkaar uitsnijden. Ook onmisbaar als je vector objecten in foliedruk wilt opmaken omdat je daarbij niet met knipmaskers kunt werken. We geven je een paar gouden tips om pathfinder te gebruiken en je leven weer een stukje makkelijker te maken!

Waar vind ik pathfinder in Illustrator?

Via het tabje Venster (Engels: Window) vind je pathfinder. Klik erop en dit schermpje opent:

Pathfinder in Illustrator

Je ziet dat er 11 verschillende tools zijn maar we leggen de meest belangrijke aan je uit. Dat zijn de bovenste vier: vormmodi. We beginnen met een rode rechthoek, met daaroverheen een blauwe cirkel. Zorg dat je beide objecten ook geselecteerd hebt, anders gebeurt er vrij weinig. Pathfinder werkt overigens alleen met vector objecten. Dit is dus ons startpunt:

Pathfinder niet toegepast

Tool 1: Verenigen

Pathfinder verenigen

Verenigen zorgt ervoor dat de pathfinder het voorste en achterste object combineert in de kleur van het voorste object, in dit geval blauw. Handig om verschillende vormen te combineren tot één object. Houd Command (Apple) of Alt (Windows) ingedrukt als je klikt op de pathfinder tool om te zorgen dat het object ook meteen wordt omgezet in één gezamenlijke vorm.

Tool 2: Min voorste

Pathfinder min voorste

Met deze functie behoud je de achterste laag minus de voorste laag. Je ziet dat de cirkel is uitgesneden van de rode rechthoek. Houd Command (Apple) of Alt (Windows) ingedrukt als je klikt op de pathfinder tool om te zorgen dat het object ook meteen wordt omgezet in één gezamenlijke vorm.

Tool 3: Doorsnede

Pathfinder doorsnede

Met doorsnede blijft alleen het gedeelte over van de objecten dat elkaar overlapt. Alles wat elkaar niet overlapt wordt dus eigenlijk weggesneden van je object. Houd Command (Apple) of Alt (Windows) ingedrukt als je klikt op de pathfinder tool om te zorgen dat het object ook meteen wordt omgezet in één gezamenlijke vorm.

Tool 4: Uitsluiten

Pathfinder uitsluiten

Met uitsluiten doe je eigenlijk het tegenovergestelde van ‘Doorsnede’. Het gedeelte waar de objecten elkaar overlappen wordt uitgesneden, de rest wordt één samengesteld object. Houd Command (Apple) of Alt (Windows) ingedrukt als je klikt op de pathfinder tool om te zorgen dat het object ook meteen wordt omgezet in één gezamenlijke vorm.

Pathfinder gebruiken bij het opmaken van foliedruk of spot-uv lak

Als je een drukwerk ontwerp maakt voor bijvoorbeeld visitekaartjes met foliedruk of spot-uv lak, dan is het van belang dat het object in folie of spot-uv een object is dat niet bestaat uit allerlei knipmaskers (clipping masks) omdat de folie en spot-uv pers uiteindelijk het volledige object in zo’n knipmasker ziet. Door de pathfinder te gebruiken weet je zeker dat je folie of spot-uv objecten één vorm zijn en je dus ook precies krijgt wat je wilt.

Pathfinder in InDesign

In InDesign vind je het tooltje pathfinder ook. In dit programma heeft het alleen iets minder functies dan in Illustrator, daarom raden we je aan om de objecten in Illustrator op te maken, en eventueel het uiteindelijke bestand in InDesign op te maken. Je kan deze objecten heel makkelijk kopiëren vanuit Illustrator en plakken in InDesign. Het blijft gewoon een vector object.

Vragen?

Heb je nog vragen? Als je er niet uitkomt dan helpen we je graag. Neem gerust contact met ons op.

Over de auteur

A photo of Ferry Lammerts
Ferry Lammerts

Ferry is oprichter en eigenaar van PeterPrint. Met een grote voorliefde voor grafisch ontwerp en de kracht van automatisering wil hij de drukwerkwereld veranderen door complexe producten simpel te maken zodat ze bereikbaar zijn voor elke creatieveling. Zijn favoriete papier is King HVO: een tikkie ruw papier zonder te veel poespas én geschikt voor foliedruk of Spot-UV lak.

Meer over Ferry
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken