Wat zeggen kleuren over jouw design?

Kleuren PeterPrint

Als ontwerper is één van de belangrijkste onderdelen het gebruik van kleuren. Want hoe weet je precies welke kleuren je het beste kunt kiezen voor je designs? Gelukkig heeft iedere kleur iets te zeggen! Lees snel verder.

Ferry Lammerts
2 minutes

Bij het ontwerpen van een logo, postkaart of flyer, krijg je vroeg of laat te maken met kleurkeuzes. Wanneer je vanaf scratch begint, ligt het aan jou (en je grafische oog) welke kleuren het beste uit de verf komen. Wist je dat kleuren vaak wat vertellen over je design? Handig, want daar kun je rekening mee houden als je er even niet uit komt! We vertellen je hoe het zit bij de 6 meest voorkomende kleuren.

Rood in drukwerk

Rood

Rood is een kleur die de aandacht opeist en daarom een belangrijke positie inneemt, denk bijvoorbeeld aan gevaar dat meestal wordt aangeduid met een rood signaal. Rood is een krachtige energieke kleur; perfect voor uitgesproken designs.

Blauw in drukwerk

Blauw

Blauw wordt geassocieerd met vertrouwen en zekerheid. Niet voor niets dat vele banken en verzekeraars blauw in het design gebruiken! Blauw is een koele kleur, dat de zintuigen tot rust brengt en orde schept.

Groen in drukwerk

Groen

Hier ontkomen we niet aan, groen staat natuurlijk voor natuur! Ben jij milieubewust, ecologisch of gezond bezig? Gebruik dan zeker groen! Ook wordt groen wel eens gezien als een gelukskleur. Vast door het klavertje vier!

Geel in drukwerk

Geel

Geel is een optimistische kleur en wordt in verband gebracht met de lente. Is vrijheid een belangrijke kernwaarde voor je uitstraling? Dan kan geel de perfecte match zijn (vrijheid = blijheid)!

Paars in drukwerk

Paars

Paars wordt vaak geassocieerd met spiritualiteit, fantasie of mysterie. Paars is speels en kun je perfect inzetten in een open-minded omgeving. Wist je dat paars ook wel eens wordt gezien als de kleur van de royalties? Vroeger was paars (purper) dan ook een schaarse kleur die alleen gewonnen kon worden uit zeeslakken, en was hierdoor enkel weggelegd voor de allerrijksten!

Oranje in drukwerk

Oranje

Oranje is een enthousiaste kleur dat vaak wordt gebruikt in een frisse jonge omgeving. Oranje straalt energie uit. In tegenstelling tot de kracht van rood, oogt oranje net wat vriendelijker. Top voor een creatieve uitstraling!

Klaar om aan de slag te gaan? Qua kleuren kun je in ieder geval alle kanten op! Mocht je vragen hebben over het gebruik van kleuren in je drukwerk, neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!

Over de auteur

A photo of Ferry Lammerts
Ferry Lammerts

Ferry is oprichter en eigenaar van PeterPrint. Met een grote voorliefde voor grafisch ontwerp en de kracht van automatisering wil hij de drukwerkwereld veranderen door complexe producten simpel te maken zodat ze bereikbaar zijn voor elke creatieveling. Zijn favoriete papier is King HVO: een tikkie ruw papier zonder te veel poespas én geschikt voor foliedruk of Spot-UV lak.

Meer over Ferry
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken