Toggle Nav
Bezig met laden...

Drukwerk vouwen op vijf manieren

Drukwerk vouwen manieren

Op welke manier kan drukwerk gevouwen worden?

Een gevouwen folder is perfect als je veel informatie in een handzaam formaat kwijt wilt. Maar welke soorten vouwen zijn er allemaal? Je hebt de keuze tussen 4, 6 en soms 8 pagina’s, daarbij wordt altijd gekeken naar het aantal pagina’s na het vouwen. We laten je de verschillen zien tussen alle vouwwijzen die we online aanbieden.

Wat is een enkele vouw?

Enkele vouw

De meest gebruikte vouw is natuurlijk de enkele vouw. We brengen een vouwlijn of rillijn standaard verticaal in het midden aan. Deze vouw wordt het meest gebruikt voor ansichtkaarten.Natuurlijk kan dit ook op een andere positie, zoals jij het wenst! Wil je graag een tentkaart? Dan draai je je ontwerp een kwartslag, zodat de vouw uiteindelijk aan de bovenkant komt! Check hiervoor even goed de aanleverspecificaties.

Wat is een wikkelvouw?

Wikkelvouw

Een wikkelvouw is een vouw waarbij je het vel van rechts naar binnen vouwt, en van links 1/3 eroverheen. De flap die naar binnen klapt is 3mm korter dan de andere luiken zodat de folders nog wel dichtgeklapt kunnen worden. Deze manier van vouwen wordt veelgebruikt voor informatie folders.

Wat is een zig-zag vouw?

Zig-zag vouw

Een zig-zag vouw is een vouwwijze waarbij alle gedeeltes even breed zijn. Dit wordt ook wel een leperello genoemd. De folder wordt dan in een soort Z-vorm gevouwen. Een zig-zag vouw kan in een drieluik (6 pagina's) en in een vierluik (8 pagina's) besteld worden.

Wat is een luikvouw?

Luikvouw

Een luikvouw is een vouw waarbij twee flappen naar binnen worden gevouwen. Dit wordt ook wel een venstervouw genoemd omdat het ook wel lijkt op twee ramen die je kunt openslaan. Dit geeft een speels effect aan ansichtkaarten.

 

Wat is een kruisslagvouw?

Kruisslagvouw

Een kruisslagvouw is zoals de naam al aangeeft een vouw in een soort kruis. Hierbij zit de tweede vouw dwars op de eerste vouw, waardoor je eigenlijk een kwart van het open formaat overhoudt. Zo kun je bij het drukken van posters kiezen voor kruisslag vouwen van A2 naar A4 of van A3 naar A5. Handig als je bijvoorbeeld programmaboekjes wil laten drukken of een plattegrond. Zo maak je van iets groots iets handzaams! Een kruisslagvouw kan je laten drukken op papier tot 150 gr/m2.

Custom vouw

Natuurlijk denken we ook graag buiten het boekje. Schroom daarom ook niet om je creativiteit de vrije loop te laten. Wil je bijvoorbeeld vaker dan 2x gevouwen, een apart formaat of iets anders geks? Stuur je idee naar info@peterprint.nl. met de exacte specificaties zodat we kunnen kijken of het technisch mogelijk is en wat de prijs ervan is.