Alles over leporello drukwerk

Wat is leporello precies? En hoe kun je deze laten drukken? Je leest hier alles over wat een leporello is en hoe je zelf een leporello kan laten drukken!

Vera Willems
6 minutes
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: leporello drukwerk, oftewel folders met een zig-zag vouw. Denk bijvoorbeeld aan een leporello informatiefolder of leporello menukaarten. Maar wanneer noem je iets nou precies leporello drukwerk? En wat kan je er allemaal mee? We vertellen je in deze blog alles over leporello drukken!

Wat is leporello?

Bij leporello drukwerk vouw je het papier meerdere keren, waarbij er een zig-zag vouw ontstaat. Dit kan je vergelijken met een harmonica. Het eerste zig-zag effect krijg je als je het papier tweemaal vouwt. Er ontstaat dan een drieluik. Maar een leporello kan wel uit tientallen vouwen bestaan! Een leporello wordt ook wel eens een harmonicaboekje genoemd.

Bij welk drukwerk kan je leporello toepassen?

Je drukt leporello drukwerk bij ons als folders. Kies hierbij het aantal pagina’s dat je wil. Je kiest bij ons standaard uit een leporello van 6 of 8 pagina’s (dus een drieluik of vierluik). 

Hoewel je een leporello bij ons als folder drukt, kan je het voor eindeloos veel andere toepassingen gebruiken. Een zig-zag gevouwen menukaart bijvoorbeeld, of een leuke kaart om te versturen of als decoratie. Een leporello wordt vaak gebruikt als boekje. Vertel hiermee je verhaal en gebruik mooi beeldmateriaal. Een leporello is daar erg geschikt voor, omdat je er veel info in kwijt kan, maar het formaat toch handzaam blijft. Je kan een leporello ook gebruiken als fotoboekje.

 

Leporello van BPLighting ontworpen door alba-alba.com

Waarvoor kan je leporello gebruiken?

Een leporello folder is geschikt als promotiemateriaal, in de horeca of voor eigen gebruik, zoals een fotoboekje. Menukaarten in leporello vorm geven een speelse indruk door de unieke vorm. Het is weer eens wat anders dan een standaard boekje. Het leuke van een leporello is dat je de inhoud van het boekje in één keer overziet, en dan kiest wat je wil gaan lezen. Zorg er dus voor dat je speciale gerechten die je graag verkoopt opvallen tussen de rest.

Ook voor reclamemateriaal is een leporello folder ideaal. Je vertelt net wat meer op een drieluik van 6 pagina’s dan op een flyer van 2 pagina’s. Er is ruimte voor zowel tekst als beeldmateriaal. Heb je een nieuw product waar je graag meer over uitlegt? Of zelfs meerdere producten die je wil uitlichten in een mini catalogus? Dan is een leporello ideaal. Neem gerust hele pagina’s in beslag voor productfoto’s, of laat je afbeeldingen zelfs doorlopen. Zo vertel je het verhaal van jouw merk of product beeldend en neem je jouw potentiële klant helemaal mee in het gevoel dat je wil uitstralen.

Als kunstenaar of illustrator biedt een leporello een uitgelezen kans om je portfolio tentoon te stellen. Makkelijk om mee te nemen, en thuis te bekijken. En zo’n mooie folder gooit niemand weg!

Welke papiersoorten zijn geschikt voor leporello?

Je kan leporello folders en kaarten op bijna al onze papiersoorten drukken. Ga bijvoorbeeld voor het simpele, maar altijd goede HVO Offset. En een leporello op het duurzame Rebello klinkt ook goed toch?! HVO en Rebello zijn beide ongestreken papiersoorten. Twijfel je tussen gestreken of ongestreken papier? Als je liever een gestreken papiersoort voor je drukwerk wil, is Sulfaatkarton dubbelzijdig gestreken een populaire keuze.

Bij papiersoorten met een hoog papiergewicht kan je leporello folders bij ons ook laten rillen. Bij de zwaardere papiergewichten (boven de 170 grams) rillen we zelfs altijd. Bij rillen maken we een smalle deuk in het papier op de plek waar er gevouwen gaat worden. Hierdoor vouwen de pagina’s makkelijker, en breken ze minder snel.

Welke formaten kan je gebruiken voor leporello drukken?

Bij formaten van A5 of kleiner, kan je kiezen uit 6 of 8 pagina’s. Bij een groter formaat zoals A4, kan dit alleen met 6 pagina’s (staande vouwrichting). Bij een liggende oriëntatie is een leporello alleen mogelijk op kleinere formaten dan A4.

Waar moet je op letten als je een leporello ontwerpt?

Als je een leporello gaat ontwerpen is het belangrijk dat je het open formaat van de folder aanhoudt. Je levert deze ook als spreads (alle pagina’s aan elkaar vast) aan, dus niet als losse pagina’s. Hierover lees je alles in onze aanleverspecificaties voor folders. Als je wil weten hoe je een leporello met 6 pagina's (drieluik) in InDesign opmaakt, kan je onze handige stap-voor-stap tutorial doorlezen.

Een staande vouwrichting betekent dat de folder (wanneer dichtgevouwen) hoger is dan breed. Wil je juist een liggende folder om meer in de breedte te werken? Kies dan voor een liggende vouwrichting. Wil je niet dat de folder van links naar rechts, maar van boven naar onder openvouwt? Dan moet je extra letten op de vouwrichting. Bij een staande folder kies je bij het bestellen voor een liggende vouwrichting en bij een liggende folder een staande vouwrichting. Je levert de folder dan een kwartslag gedraaid aan. Hoe je de zig-zag vouw opmaakt, zie je ook onze aanleverspecificaties.

Leporello folder
Leporello ontworpen door Dorien Bellaar

Leporello rillen of vouwen?

Bij PeterPrint kunnen we folders vouwen en/of rillen. Afhankelijk van je specificaties kan je deze opties selecteren bij het bestellen.
Vanaf een papiergewicht vanaf 160 grams kunnen we je leporello folders rillen (eerder hierboven uitgelegd). Dit zorgt ervoor dat het vouwen beter gaat, zonder het papier te breken. Boven de 170 grams rillen we altijd, want anders zullen de folders breken bij de vouwlijn.
Ook heb je bij hoge papiergewichten de keuze uit vouwen of niet vouwen. Als je voor de optie vouwen kiest, zullen wij je drukwerk alvast voor je vouwen, en hoef je dit niet zelf te doen. Hiervoor hebben we een werkdagje langer nodig. Is vouwen niet nodig, en wil je dit zelf doen? Dan leveren we de leporello’s ongevouwen, dus plat aan. Drukwerk dat je niet laat rillen, leveren we altijd gevouwen bij je aan.

Leporello drukwerk bestellen bij PeterPrint

Je bestelt je leporello bij PeterPrint als folder. Je kan kiezen uit standaardopties: een 6- of 8 pagina leporello (dus een drieluik of vierluik). Wil je meer vouwen in je drukwerk, dan kunnen we dit op maat voor je doen.

Bij ons druk je een leporello op A6 formaat van maximaal 5 vouwen (vijfluik), dus 10 pagina’s. Bij andere formaten verschilt dit weer. Neem dus vooral even contact met ons op voor de mogelijkheden voor een op maat gemaakte leporello.


Leporello ontworpen door Julia van Leeuwen voor Lunchroom De Binnenstad

Bestellen bij PeterPrint is extra voordelig en snel door onze digitale manier van drukken. Bereken hier gelijk de prijs en levertijd van je leporello!

Leporello laten drukken met andere vouwwijzen

Er zijn behalve de leporello of zig-zag vouw ook andere vouwwijzen zoals de wikkelvouw. Om hier mee over te weten te komen, lees je onze blog. Als je liever een video over onze vouwwijzen kijkt, kan dat ook.

Vragen over leporello bestellen?

Neem contact met ons op voor al je vragen.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken