Toggle Nav
Bezig met laden...

Wat is afloop bij drukwerk?

Wat is afloop bij drukwerk

In de aanleverspecificaties vragen we om je drukbestand te voorzien van 3mm afloop rondom. Maar wat is een afloopgebied nou precies? En waarom vragen we dit van je? We leggen je graag uit wat het afloopgebied is! Lees snel verder om alles over afloop te leren of bekijk de onderstaande video waarin Marjolein het haarfijn uitlegt.


Wat is afloop bij drukwerk?

Een afloopgebied is het gebied dat rondom iets verder doorloopt dan het daadwerkelijke eindformaat van je drukwerk. Het is de bedoeling dat je ontwerp in het afloopgebied 'afloopt'. In ons geval vragen wij dus om je ontwerp zowel boven, onder, links en rechts 3mm verder te laten doorlopen dan het uiteindelijke formaat. Dit vragen we omdat we het drukwerk niet op 1mm precies kunnen snijden, en er anders bij de minste afwijking al een witte rand zichtbaar wordt. Dat vinden we niet mooi, want je wilt dat de bedrukking tot de rand van jouw drukwerk doorloopt. Daarom is het slim om je ontwerp ietsje verder door te laten lopen, in het afloopgebied, zodat wij je drukwerk veilig kunnen snijden tot het uiteindelijke formaat.

PDF aanleveren met afloop (Adobe InDesign en Adobe Illustrator)

Ga naar Bestand en klik op Nieuw (in het Engels ga je naar File en klik je op New). Nu komt er een scherm met een nieuw document tevoorschijn:

Nieuw bestand InDesign Nieuw bestand aanmaken in InDesign.

In het scherm dat je hierboven ziet kun je kiezen voor een afloopgebied, wat in het Engels 'bleeds' genoemd wordt. Zet dit op 3mm voor zowel boven, onder, links als rechts. Druk op OK om je bestand te aan te maken. Vervolgens zie je dat je afloopgebied wordt aangegeven met een rode lijn. Zorg ervoor dat je je ontwerp tot aan deze lijn laat doorlopen. Het is erg belangrijk dat je teksten en belangrijke informatie hier ruim vanaf staan (het liefst 5mm vanaf de binnenkant) zodat dit niet wordt weggesneden.

Nadat je ontwerp klaar is, exporteer je je ontwerp tot een PDF-bestand. Voor Illustrator: Ga naar Bestand en klik op Opslaan Als (of File > Save As in het Engels) en bewaar je bestand. Voor InDesign: Ga naar Bestand > Exporteren (of File > Export).

Nu kom je in het keuzescherm om het PDF-bestand op te slaan: Opmaakprofiel PDF Bestand exporteren als PDF in InDesign.

Kies als Adobe PDF-voorinstelling (Adobe PDF-preset) voor [PDF/X-1a:2001]. Dit zorgt ervoor dat de transparanties in het document goed worden afgevlakt en het juiste kleurprofiel wordt gebruikt. Kies in het linker menu voor Tekens en afloopgebied (Marks and bleeds). Selecteer bij Afloop ‘Afloopgebiedinstellingen van document gebruiken’ (of vul 3mm in). Kies vervolgens voor PDF opslaan om het bestand te exporteren. Nu is je bestand klaar om te drukken!

PDF aanleveren met afloop (Adobe Photoshop)

Ga naar Bestand en klik op Nieuw (in het Engels ga je naar File en klik je op New). Nu komt er een scherm met een nieuw document tevoorschijn:

Nieuw bestand Photoshop
Nieuw bestand aanmaken in Photoshop.

Omdat Photoshop eigenlijk niet geschikt is voor het opmaken van drukbestanden (zoals InDesign en Illustrator), krijg je niet direct de optie om bleeds, oftewel het afloopgebied toe te voegen. Daarom voeg je deze zelf handmatig toe. Dit doe je door 3mm aan iedere kant (links, rechts, boven, onder) bij het eindformaat op te rekenen. Dat betekent dus 6mm over de gehele breedte en 6mm over de hoogte. Voor een ansichtkaart van 105 x 148 mm, kies je dus een formaat van 111 x 154 mm.

Houd er bij het ontwerpen rekening mee dat er dus 3mm van de zijkanten af gesneden zal worden. Zorg dat alles ver genoeg van de rand af staat om ervoor te zorgen dat dit niet van je drukwerk afgesneden wordt. Wanneer je het bestand exporteert als PDF, kies je voor [PDF/X-a:2001]. Dit zorgt ervoor dat de transparanties in het document goed worden afgevlakt en het juiste kleurprofiel wordt gebruikt. Nu is je bestand klaar om te drukken!

Vragen over afloop

Heb je nog vragen over afloop? Neem even contact met ons op! We helpen je graag verder om je bestanden perfect te krijgen.