Welke binding kies je voor magazines en brochures?

Kan je geen keuze maken uit de verschillende bindingen voor je magazine of brochure? Wij helpen je met kiezen, lees snel verder!

Vera Willems
4 minutes

Wil je gebonden drukwerk zoals een brochure of magazine laten drukken? Om te zorgen dat jij geen bindingsangst krijgt hebben wij deze blog geschreven ;) Qua drukwijze zit er trouwens geen verschil tussen het drukken van een magazine of brochure. Je kiest bij ons uit een versie met nietjes, een gelijmde rug, of Wire-O binding. Welke je kiest, hangt af van de toepassing en je budget. Lees snel verder om er alles over te weten te komen!

Optie 1: Nietjes

Geniete magazines

De meest klassieke manier van afwerken is geniet gebrocheerd (ook wel gehecht gebrocheerd genoemd). In gewone-mensen-taal dus een geniet boekje genoemd. Meerdere vellen worden gebundeld, gevouwen en vervolgens voorzien van twee nietjes in de rug. Perfect voor een leuk boekwerk dat niet al te dik is. We nieten van 8 t/m 60 pagina’s. Bij een geniet boekje moet je goed opletten dat deze niet te dik wordt. Als je redelijk veel pagina’s hebt dan is het slim om een dunne papiersoort voor het binnenwerk te kiezen omdat het anders wel erg bol gaat staan na het nieten. Dit geldt sowieso voor geniete boekjes op een klein formaat zoals een A6 formaat bijvoorbeeld.

We kunnen op twee manieren nieten: gewone nietjes en oognieten. Gewone nietjes zijn gewoon nietjes, zoals iedereen ze kent. Oognieten hebben twee uitstekende 'oogjes' die ervoor zorgen dat je het boekje nog makkelijk in een ringband kunt opbergen.

Bestel jouw geniete magazines of geniete brochure.

Optie 2: Gelijmd gebonden

Gelijmde magazines

Gelijmde magazines of brochures worden voorzien van een lijmbinding. Dit geeft het magazine of brochure een luxe rechte rug. Deze manier van binden wordt ook wel garenloos brocheren genoemd. Het binnenwerk wordt als een stapel gedrukt en gesneden. Vervolgens wordt de omslag gedrukt, deze wordt een stukje breder gemaakt zodat er een extra rug ontstaat. De omslag maak je dus op met een rugdikte. Doordat we dit 4x rillen vouwt de omslag mooi om het binnenwerk heen. Het lijmen doen we met PUR (Polyurethaan) lijm, zodat je boek lekker stevig blijft.

Een gelijmd magazine bestel je bij ons vanaf 32 pagina’s, omdat bij minder pagina’s de rug te dun wordt om het mooi te lijmen. Een nadeel van een gelijmd magazine is dat het boekwerk niet vlak open blijft liggen. Verder raden we je aan om altijd te kiezen voor een laminaat op de omslag. Daarmee gaat je gelijmde magazine langer mee!

Over gelijmde magazines hebben we ook een handige informatievideo gemaakt. Zo weet je waar je allemaal rekening mee moet houden.

Laat jouw gelijmde magazines of gelijmde brochure drukken.

Optie 3: Wire-O gebrocheerd

Wire-o brochures

Wil je een magazine of brochure die goed open blijft liggen? Dan is een Wire-O binding de perfecte oplossing. Een Wire-O binding wordt ook wel een spiraalbinding genoemd. Na het drukken snijden we de vellen meteen in stapels, en ponsen we er gaatjes in. Na het ponsen wordt de spiraal erin gezet en machinaal afgesloten zodat je brochure ontstaat.

Wire-O’s kunnen in principe al vanaf 8 pagina’s gebonden worden, al zien we vaak dat ze 24 of meer pagina’s hebben. Doordat we verschillende diameters van spiraalbindingen zit er niet echt een maximum aan het aantal pagina’s dat we kunnen binden. Je Wire-O brochure of magazine kan ook altijd helemaal opengeslagen worden, waardoor het goed leesbaar is. Wil je dat je magazines of brochures nog langer meegaan? Dan kunnen we een transparant plastic voor- en achterkant meebinden. Zo blijft de buitenkant goed beschermd. Je kan kiezen uit verschillende kleuren voor de spiraal - zwart, zilver en wit - waardoor de metalen ringen altijd matchen met je boekwerk!

Bestel jouw Wire-O magazine of Wire-O brochure.

Vragen?

Benieuwd naar het drukwerk dat we binden? Bekijk alle producten bij de afwerking binden en brocheren. Heb je nog vragen over de verschillende bindingen? Neem dan gerust even contact met ons op.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken