Zo maak je de mooiste kaarten met eigen stansvorm

Wanneer je op zoek bent naar een manier om je drukwerk nog specialer te maken, kom je al snel uit bij stansen. Stansen is een techniek om je papieren creaties een speciale vorm te geven. Wil je weten hoe je dit zelf kan doen? Lees dan snel verder!

Vera Willems
6 minutes

Wanneer je op zoek bent naar een manier om je drukwerk nog specialer te maken, kom je al snel uit bij stansen. Stansen is een techniek om je papieren creaties een speciale vorm te geven. Wil je weten hoe je dit zelf kan doen? Lees dan snel verder!

Wat is stansen precies?

Stansen is het uitsnijden van specifieke vormen uit papier. Dit kunnen wij voor je doen door middel van laserstansen. Dit gaat digitaal en daardoor heel snel. Wil je alles weten over stansen? Lees dan deze blog: Drukwerk stansen doen we zo.

Jouw stansvorm: de eerste stappen

Om zelf aan de slag te gaan met jouw gestanste kaart, kan je de volgende stappen volgen:

  1. Kijk of we templates hebben: Wil je een eigen stansvorm maken of staat jouw gewenste vorm misschien al tussen onze stansvormen? Kijk eens op deze pagina om te zien of we al een template voor jouw stansvorm hebben (Illustrator en InDesign templates). We hebben bijvoorbeeld al templates voor golvende kaarten, ronde kaarten en boogkaarten. Dat scheelt een hoop tijd!

  2. Bedenk je vorm: Staat jouw vorm er niet bij? Dan kan je zelf aan de slag gaan met kaarten met je eigen stansvorm. Start met het visualiseren van je idee. Wil je een ongevouwen kaart, of juist een kaart met een vouw, zodat hij beter staat? Wil je de contouren van een object laten stansen? Er is heel veel mogelijk! Neem vooral eens een kijkje bij gestanst drukwerk van onze klanten en doe wat inspiratie op.

  3. Kies het formaat van je kaart: Wanneer je een idee van je kaart hebt, is het belangrijk om ook de afmetingen van je kaart te bepalen. Dit gaat dan om de maximale afmetingen van jouw ontwerp (waar je ontwerp het breedst en hoogst is). Als uitgangspunt kan je bijvoorbeeld een A6 of A5 kaart kiezen, maar alles tussen de 52 x 74 mm en 297 x 420 mm is mogelijk. Als je een product met een rillijn wil, bestel je altijd het uitgevouwen formaat!

  4. Kies je papiersoort en papierdikte: We hebben veel papiersoorten beschikbaar. Populaire papiersoorten bij stansen zijn onze ongestreken soorten King HVO en Tintoretto Gesso. Deze zijn ook lekker stevig, waardoor je vorm en strak en duidelijk uitspringt.

  5. Ontwerp je kaart: Nu kan je aan de slag met je ontwerp! Lees hieronder verder hoe je dit precies doet.

Een stansvorm opmaken in InDesign of Illustrator: 4 tips

Als je weet wat je wil, kan je beginnen met ontwerpen! We hebben een paar tips voor je om de mooiste kaarten zélf te ontwerpen.

Tip 1. Gebruik ons template

De eerste tip is eigenlijk geen tip, maar een vereiste. Het is namelijk heel belangrijk dat je onze stanstemplate gebruikt. Hierin staan onze steunkleuren die nodig zijn om de snijlijnen in je bestand duidelijk te maken voor onze stansmachine. Dit template vind je in onze aanleverspecificaties voor stansen. Let op: onze templates zijn alleen geschikt voor Adobe Illustrator en Adobe InDesign. Heb je hier geen ervaring mee? Dan kan je een vormgever inschakelen om dit voor je te ontwerpen.

Tip 2. Bekijk onze video voor het opmaken

We hebben twee uitgebreide videotutorials voor je gemaakt waarin je stap voor stap met ons meekijkt hoe je stanslijnen in je ontwerp zet. Bekijk ze hier:

Tip 3. Gecompliceerdere vormen

In de hierboven genoemde tutorials laten we zien hoe je een gestanste cirkel opmaakt. Maar er is natuurlijk meer mogelijk dan dat! Daarom laten we hieronder een voorbeeld zien van de opbouw van lagen van een speciale, gestanste kerstkaart. Dit is een gevouwen kaart die er uiteindelijk zo uit komt te zien:

Gestanste kaart kerstkaart PeterPrint

De ruiten aan de voorkant zijn gestanst zodat je er doorheen kan kijken. De deur kan open, net als de luiken bovenin het huisje. Als de kaart dicht is gevouwen, kan je door de gestanste vormen naar binnen kijken. Deze kerstkaart is gedrukt als een A4 kerstkaart, die naar A5 gevouwen wordt door een rillijn in het midden toe te voegen.

De opbouw van ons bestand

De lagen in ons Illustratorbestand van de kaart zien er zo uit:

Lagen stans en opmaak Illustrator

Eerste laag: stanslaag

De stanslaag staat altijd bovenaan! De ontwerplaag komt daaronder. Onze stanslaag van de voor- en achterkant van de kaart ziet er als volgt uit: 

Stanslaag stanslijnen kaart

De roze lijnen zijn de stanslijnen (in onze steunkleur STANS); daar gaat gesneden worden. De blauwe lijnen zijn de rillijnen (in onze steunkleur RILLIJN). Door de rillijnen in het bestand toe te voegen, kan je de kaart in tweeën vouwen en kan je de deur en de luiken van het raampje openvouwen. Deze rillijnen maken wij op je drukwerk door ze aan de achterkant deels in te snijden. Zo vouw je je drukwerk veel gemakkelijker dan zonder rillijnen!

Zorg er bij een gevouwen kaart voor dat je voor- en achterkant exact hetzelfde zijn, maar dan gespiegeld. Zo weet je zeker dat je straks de juiste opmaak krijgt.

Let op: alle lijnen zijn voor de zichtbaarheid in dit voorbeeld op 1 pt gezet, maar deze moeten uiteindelijk 0,25 pt zijn. 

Tweede laag: opmaak

Wanneer we de opmaaklaag tevoorschijn tonen, krijgen we het complete plaatje te zien. Het bovenste ontwerp is de buitenkant van de kaart, de onderste is de binnenkant van de kaart.

Opmaak laag stansen

Afloop toevoegen

Omdat de buitenste randen een zwarte omlijning krijgen, voegen we om de opmaak ook nog een dikke, zwarte omlijning als afloop toe. Zo weten we zeker dat er ook bij een verschuiving tijdens het snijden van de kaart geen witte randjes ontstaan. Dat ziet er zo uit:

Afloop stansen bestand

Weet je niet wat afloop is? Lees dan onze blog Wat is afloop bij drukwerk.

Tip 4. Maak het niet te moeilijk

Vind je dit voorbeeld er lastig uitzien? Het kan ook een stuk simpeler! Een ongevouwen kaart is al een stuk makkelijker omdat je de achterkant niet hoeft te spiegelen. Het belangrijkste is dat je weet hoe je de stanslijnen aanbrengt in jouw ontwerp. Daarvoor is wat Illustrator of InDesign ervaring nodig. De tutorials die we eerder beschreven, moeten je op weg kunnen helpen. 

Als je juist wel gemotiveerd bent geraakt door dit voorbeeld, dan moet je de uitdaging vooral aangaan. Maak de tofste kaarten met stansen!

Als je ontwerp klaar is, kan je jouw kaart bestellen als kaarten met eigen stansvorm.

Wat ga jij creëren?

Stansen is dé manier om je drukwerk die extra flair te geven. Of je nu uitnodigingen voor een speciale gelegenheid maakt, of je zakelijk drukwerk een boost wilt geven, met stansen maak je indruk. Bij PeterPrint helpen we je graag om je idee tot leven te brengen! Heb je hulp nodig met je stansvormen opmaken? Neem dan contact met ons op!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken