Toggle Nav
Bezig met laden...

Alles over het lamineren van drukwerk

Drukwerk lamineren

Je hebt er vast wel eens van gehoord: drukwerk lamineren. Hierdoor wordt je drukwerk een stuk minder kwetsbaar en krijgt het een luxe uitstraling. Lamineren wordt vaak gebruikt voor flyers en bijvoorbeeld de omslag van een gelijmd magazine. Maar, wat is lamineren nu precies? En hoe gaat het in zijn werk? We leggen het je graag even uit!

Verschil tussen lamineren en plastificeren

Lamineren betekent bij drukwerk het aanbrengen van een transparant laagje folie, die door warmte en lijm aan het papier hecht. Het is zo dun (namelijk 25 micron) dat het niet als folielaagje zichtbaar is. Lamineren moet dan ook niet verward worden met plastificeren waarbij het plastic wel duidelijk te zien is. Plastificeren geeft een sealrand waardoor het waterdicht is aan de zijkanten. Bij lamineren is dit niet het geval. Lamineren geeft je drukwerk een luxe uitstraling, terwijl plastificeren eerder doet denken aan een goedkope menukaart.

Geschikte papiersoorten voor laminaat

We lamineren op gestreken papiersoorten, zoals MC of Sulfaatkarton. Op papieren met textuur kan een laminaat namelijk niet goed hechten doordat er lucht tussen het papier en het laminaat zal ontstaan. Wanneer drukwerk extra tegen vocht of uv-straling moet kunnen, is er Synaps (synthetisch papier). Deze is bij uitstek geschikt voor menukaarten. En met een laag laminaat over Synaps is je menukaart nog beter beschermd!


Glanzend laminaat Mat laminaat

Enkelzijdig of dubbelzijdig lamineren

We kunnen laminaat enkelzijdig of dubbelzijdig op je drukwerk toepassen. Zoals de naam al aangeeft wordt bij enkelzijdig laminaat slechts één van de twee zijden gelamineerd. Dit gebeurt vaak als er ook maar 1 zijde bedrukt wordt, en de achterkant gewoon wit blijft. Dubbelzijdig lamineren wil zeggen dat beide kanten van het papier worden gelamineerd. Zo is je gehele drukwerk goed bedekt én dus beschermd.

Mat of glans lamineren

Lamineren kan met drie verschillende soorten coatings. Namelijk glans, mat of soft touch laminaat. Waar glanzend laminaat het drukwerk fellere, diepere kleuren geeft, wordt het bij mat laminaat ietsje fletser. Soft touch laminaat is ook mat, maar heeft daarnaast een heel zachte afwerking. Je zal hier niet meer vanaf kunnen blijven! Dit is extra leuk bij visitekaartjes, omdat ontvangers verrast zullen worden door de zachte feel van je kaartjes.

Naast een extra luxe uitstraling, is lamineren ook een hele slimme optie voor je drukwerk. Door een laminaat laag aan te brengen zorg je ervoor dat je drukwerk minder snel kan scheuren of kan vlekken/smetten. Het wordt hierdoor een stuk minder kwetsbaar en minder krasgevoelig. Ook  lelijke snijranden voorkom je hiermee. Vooral voor visitekaartjes is dit een hele slimme zet! Gelamineerde visitekaartjes zullen langer meegaan en erg netjes blijven in de portemonnee van de ontvanger. Ook zien we vaak dat laminaat wordt gekozen voor kaarten en posters, voor net een wat luxere uitstraling.

Goed om te weten...

  • Bij dubbelzijdig laminaat kan het rillen van dik papier ervoor zorgen dat het wat zal open blijven staan.
  • Bij enkelzijdig gelamineerd papier gaat je drukwerk meestal een klein beetje krom staan.
  • Lamineren kan niet op ongestreken papiersoorten zoals HVO Offset en BioTop, omdat er lucht komt tussen het papier en de folie. Hierdoor zal het laminaat weer loslaten.

Meer informatie

Heb je nog vragen over het lamineren van je drukwerk? Laat het ons gerust even weten door contact met ons op te nemen. Daar helpen we je natuurlijk graag mee!