Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

Hoe maak je een brochure?

Wil je een brochure maken? In deze blog lees je handige tips over wat er in een brochure moet staan en hoe je een drukbestand voor brochures opmaakt in Adobe InDesign.

Vera Willems
5 minutes
11-11-2021

Wil je een brochure maken? Een brochure is een klein boekje waar je info over je product of service in kwijt kunt. We geven je in deze blog enkele handige tips over wat er in een brochure moet staan en hoe je een drukbestand voor brochures opmaakt in InDesign.

Wat is een brochure?

Een brochure is een boekje met informatie, en is vaak van kleine omvang. Het bestaat uit meerdere gevouwen papier vellen die door een bindwijze bijeen worden gehouden. Zo kun je brochures laten inbinden met nietjes, een Wire-O (spiraal) binding of een gelijmde binding. Lees de voor- en nadelen van elke bindingswijze hier. Bij PeterPrint zit er overigens geen verschil tussen het drukken van een brochure of magazine, behalve dan de naam ;)

Wat moet er in een brochure staan?

Een brochure geeft je meer ruimte om in diepte te gaan dan een folder. Je kan een brochure bijvoorbeeld inzetten om aandacht te vragen voor maatschappelijke onderwerpen, de introductie van nieuwe producten, of algemene info over je bedrijf. Vooraf is het altijd goed om te bedenken voor wie je de brochure schrijft en wat je met de brochure wil bereiken.

In een brochure zie je terug:

  • Omslag die nieuwsgierig de lezer maakt
  • Goed geschreven tekst en professionele afbeeldingen
  • Fris ontwerp dat aansluit bij jouw merk en huisstijl
  • Gestructureerde tekst met duidelijke titels, tussenkopjes en alinea's
  • Informatie over jouw bedrijf, producten of (goede) doel
  • Duidelijk uitgesproken verwachting (call to action), zoals: "Bestel jouw unieke Sampleboek op onze website."
  • Contactinformatie

Omdat een brochure vaak van geringe omvang is, is het belangrijk dat je een ijzersterk verhaal hebt. Houd de content daarom relevant en concreet, maar schrijf ook luchtig en durf af en toe een grapje te maken. Zo schrijf je een tekst die ook echt prettig is om te lezen, en die blijft hangen. De tekst zelf kan je structureren met kopjes, alinea’s en opsommingen. Let er ook op dat de schrijftaal in lijn is met je tone-of-voice. Verduidelijk je tekst ook zeker met bijpassende afbeeldingen of illustraties. Die maken het gelijk ook een stuk aantrekkelijker om de brochure te lezen! Vergeet niet om aan het einde van je brochure een duidelijke call-to-action (vraag om actie) toe te voegen. Een voorbeeldje: “Bekijk onze nieuwste video op onze site”. Zet ten slotte jouw belangrijke contactinformatie in je brochure, het liefst ook achterop.

Hoe maak je een brochure?

Een professionele brochure maak je in ontwerpprogramma’s zoals Adobe InDesign. Kies bij het aanmaken van een nieuw bestand voor ‘Drukwerk’ en stel gelijk het juiste formaat, het aantal pagina’s, de oriëntatie, en 3 mm afloop in. Lees in onze blog over afloop waarom afloop zo belangrijk is. Houd teksten of andere belangrijke object binnen de veiligheidsmarge, dan weet je zeker dat ze niet worden afgesneden. Stel daarom de marge vooraf in op 3 mm, maar het liefste 5 mm.

Zorg er bij afbeeldingen in je brochure voor dat deze van voldoende resolutie zijn. Anders heb je straks een brochure met onscherpe, pixelige afbeeldingen, en dat is natuurlijk zonde. Daarom vragen we je dat de resolutie minimaal 225 PPI en maximaal 300 PPI is. Lees hier meer over in onze blog over PPI en resolutie. Als je tevreden bent met je brochure-ontwerp, exporteer je het bestand naar PDF/X-1a:2001.

Let op: ontwerp je een Wire-O brochure en maak je deze in InDesign op als spreads, dus 2 pagina’s naast elkaar? Dan vragen we je om voor het exporteren de pagina's eerst losstaand te maken. Dit doe je via Bestand > Documentinstelling, en vink 'Pagina’s naast elkaar' uit. Let op dat je hierna nog afloop toevoegt voor de delen die eerst aan de naastliggende pagina vast zaten.

Afhankelijk van je gekozen bindwijze lever je de omslag en het binnenwerk op verschillende wijzes aan. Check daarom altijd de aanleverspecificaties voordat je begint met onderwerpen. Ook staan andere belangrijke aandachtspunten, zoals 3mm afloop, hierin beschreven. En bij gelijmde brochures zal je rekening moeten houden met de rugdikte bij het opmaken van je bestand. Let hier dus goed op, zodat je jouw drukbestand altijd goed opmaakt!

Papiersoort en formaat

Je hebt bij ons de keuze uit gestreken of ongestreken papiersoorten. Een ongestreken papiersoort heeft een matte en natuurlijke uitstraling. Kies je voor een gestreken papiersoort, dan komen de kleuren van je ontwerp iets feller uit op het gladde papier. Het formaat voor je brochure kies je helemaal zelf. Zo kun je kiezen uit één van onze standaardformaten, zoals het geliefde A4-formaat, of wat dacht je van een vierkant formaat? Maar je kunt ook gewoon je eigen afmetingen invullen.

Hoe vouw je een brochure?

Af en toe wordt een brochure ook wel verward met een folder, die uit maar één papiervel bestaat en op verschillende manieren gevouwen kan worden. Een brochure wordt daarentegen op speciale manieren afgewerkt tot een boekje. De manier van hechting hangt van je bindingswijze af: geniet, gelijmd of Wire-O.

Bij een geniete brochure adviseren we, in verband met het vouwen van het papier, om voor het binnenwerk een papiersoort te kiezen die niet dikker is dan 170gr/m2. Een dikkere papiersoort maakt het omvouwen van de pagina’s erg lastig.

Voor de omslag kun je wel een dikkere papiersoort kiezen, omdat we deze nog kunnen rillen. Let wel op dat dikker dan 250 grams te dik wordt voor een omslag. Dit geldt voor zowel geniete als gelijmde magazines. Een Wire-O brochure wordt niet gevouwen. In onze calculator zie je precies welke papiersoorten en -diktes er beschikbaar zijn bij de verschillende bindingswijzen.

Heb je vragen over brochures?

Voor meer informatie over brochures drukken of over de aanleverspecificaties kan je gerust even contact met ons opnemen, we helpen je graag verder!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.