Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

Holografische foliedruk: stralend in elke kleur van de regenboog

Wil jij een moderne look aan jouw drukwerk geven? Holografische foliedruk is gloednieuw in onze drukkerij, toegevoegd bij onze grote foliedruk-update. Holografische folie zorgt voor futuristische, psychedelische effecten op jouw papier. Bekijk hieronder hoe deze folie jouw drukwerk tot leven brengt!

Vera Willems
5 minutes
30-01-2023

Wil jij een moderne look aan jouw drukwerk geven? Holografische foliedruk is gloednieuw in onze drukkerij, toegevoegd bij onze grote foliedruk-update. Holografische folie zorgt voor futuristische, psychedelische effecten op jouw papier. Bekijk hieronder hoe deze folie jouw drukwerk tot leven brengt!

Wat is holografische foliedruk?

Holografische foliedruk is een metallic folie die in eerste instantie zilverkleurig lijkt. Maar beweeg je je papier heen en weer, dan krijg je prachtige regenboogkleuren te zien. We hebben twee verschillende versies om uit te kiezen. Hier lees je verderop meer over!

Iedereen heeft wel eens holografische foliedruk in zijn handen gehad; het zit namelijk verwerkt in eurobankbiljetten! De glimmende details (ook wel beveiligingskenmerken genoemd) aan de rechterkant van het briefje ken je vast wel. Deze hologrammen zijn moeilijk na te bootsen, waardoor het makkelijker is om de biljetten op echtheid te controleren.

Leuk feitje: de naam ‘holografisch’ is een afgeleide van ‘hologram’: een 3D-beeld gecreëerd door weerkaatsend licht. Door de reflectie van licht op het holografische folie denkt je brein dat er zo’n 3D-creatie in zit, terwijl dat natuurlijk niet echt zo is. Het werkt dus als een hologram. Heb je ook weer wat vertellen op de volgende saaie kringverjaardag ;).

Waar bestaat holografische foliedruk uit?

Het unieke aan holografische foliedruk is dat het kleuren in alle richtingen weerkaatst. Bij andere foliedruksoorten reflecteert er maar één prominente kleur; dan zie je bijvoorbeeld alleen goud, of blauw. Maar holografische foliedruk heeft een reliëfpatroon op het oppervlak. Hierdoor verstrooit het licht dat erop valt, en zo krijg je alle kleuren van het regenboogspectrum te zien. Afhankelijk van de hoek waaronder je de folie bekijkt, zie je weer andere kleuren. Dit geeft supertoffe effecten waar je niet omheen kan!

Welke holografische folies en inkten zijn er beschikbaar?

We hebben twee soorten holografische foliedruk waar je uit kan kiezen:

  • Holografische foliedruk met regenboogeffect

    Deze soort is glad en strak en heeft een prachtig regenboogeffect. Deze ‘original’ is minimalistisch en geschikt voor bijna elk ontwerp.

  • Holografische foliedruk confetti: glitter alom!

    De tweede soort heet ‘Confetti’, hoe feestelijk! Deze variant is sprankelend en geeft een vrolijk, glitterend effect aan je drukwerk. Deze soort gebruik je vooral bij feestelijk drukwerk, zoals verjaardagskaarten, fonkelende wenskaarten of superspeciale posters.

Wanneer gebruik je holografische foliedruk?

Met holografische foliedruk creëer je een extra dimensie op je drukwerk. Afhankelijk van welke soort folie je kiest, kan je het op verschillende manieren toepassen.

Zoals genoemd, is de confetti variant van onze holografische soorten perfect voor vrolijke kaarten. Maar kies vooral zelf waar jij dit glittereffect op laat drukken. Ben je meer van de strakke, minimalistische stijl? Dan is de standaard holografische variant helemaal jouw ding.

Let er wel op dat het bestellen van foliedruk een professioneel, grafisch ontwerpklusje is. Als je nog niet helemaal thuis bent in de Adobe programma’s InDesign of Illustrator, is het beter om een grafisch ontwerper in te schakelen voor het aanleveren van jouw holografische foliedruk. Is zelf ontwerpen geen probleem voor jou? Bekijk dan hier alle aanleverspecificaties voor foliedruk.

Val extra op met een holografische foliedruk

De trippy effecten van holografische foliedruk maken je drukwerk exclusief. Dit zie je niet vaak!

Als je nog een stapje verder wil gaan, kan je holografische foliedruk zelfs als merkelement gebruiken voor jouw bedrijf. Bedruk je logo bijvoorbeeld altijd in holografische folie. Zo heb je echt een onderscheidend element te pakken! Denk aan visitekaartjes, cadeaubonnen, folders en flyers met jouw herkenbare, reflecterende logo. Zo is het gelijk duidelijk wanneer iets van jou komt!

Hoe worden holografische effecten toegevoegd aan drukwerk?

Net als andere folies en Spot-UV lak, brengen we ook onze holografische folie aan met onze Scodix machine. Dit is een digitale manier van foliedruk toepassen, waarbij de computergestuurde machine precies weet waar de foliedruk moeten komen. We werken hierbij met een primer en vellen folie. Op het eind brengen we nog een transparante lak aan die de folie opdikkend maakt. Zo voel je de holografische folie ook nog! Als je meer over het productieproces wil weten, lees dan zeker even onze blog over foliedruk.

Liever een subtieler effect op je drukwerk? Met Spot-UV lak bereik je net dat extraatje. Lees er alles over in onze blog over Spot-UV lak.

Wat kan ik met holografische foliedruk bedrukken?

Ben je benieuwd op welk drukwerk je holografische folie kan toepassen? Je kan dit toepassen op alle producten op deze pagina: Alle producten met foliedruk. Denk aan kaarten en posters, maar bij ons bedruk je bijvoorbeeld ook gave stickers met holografische foliedruk!

Samples van holografische foliedruk

Ben je benieuwd geworden naar onze holografische foliedruk? Vraag dan samples aan, zodat je ze ook in het echt kan bekijken!

Vraag hier holografische samples aan


Alternatieven voor holografische foliedruk

Wil je wel foliedruk laten drukken, maar twijfel je of holografische folie het best bij jouw ontwerp past? Bekijk ook eens onze andere foliekleuren! We hebben namelijk nog 6 andere kleuren. Lees onze blog over foliedruk om er alles over te weten te komen.

Vragen over foliedruk?

Heb je vragen over (holografische) foliedruk, of iets anders? Neem gerust contact op met onze klantenservice, dan helpen we je graag verder.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.