Tips om zelf de mooiste stickers te maken

Wil jij de boel opvrolijken met stickers? Leuk! In deze blog lees je onze tips om zelf de mooiste stickers te ontwerpen en geven we een stappenplan om je goed op weg te helpen. Zo maak jij pakkende stickers om niet meer te vergeten.

Vera Willems
6 minutes

Wil jij de boel opvrolijken met stickers? Leuk! In deze blog lees je onze tips om zelf de mooiste stickers te ontwerpen en geven we een stappenplan om je goed op weg te helpen. Zo maak jij pakkende stickers om niet meer te vergeten.

Zelf stickers ontwerpen en printen

Wil je zelf stickers ontwerpen en bij PeterPrint stickers drukken? Dan is het goed om te weten dat je deze bij ons als drukklaar PDF/X1a:2001 bestand bij ons laat drukken. Daarom adviseren we je om de stickers op te maken in een professioneel ontwerpprogramma zoals Adobe Illustrator of InDesign. Het creatieve ontwerp van je stickers laten we natuurlijk geheel aan jou over. Om alvast inspiratie op te doen, delen we hieronder wat voor stickers andere creatievelingen bij ons hebben laten drukken.

Zelf stickers maken: gebruik deze speciale mogelijkheden!

Om jouw stickers extra speciaal te maken, heb je aantal opties waaruit je kan kiezen. Zo kan je voor ronde stickers gaan, of zelfs gestanste stickers. Deze stickers contourstansen we, waardoor we ook andere vormen kunnen aanbieden. Let hierbij wel op dat we niet te gedetailleerd kunnen stansen.Bij gedetailleerde randen is het een goed idee om er een witte rand omheen te ontwerpen. Zo scheuren je stickers ook minder snel bij het eraf halen van de sticker. Liever een heel vel vol met stickers? We drukken ook stickervellen met eigen vormen en standaardvormen.

Qua afwerking kan je ook voor stickers met foliedruk kiezen. Dit is een prachtige, glinsterende afwerking die je stickers laat shinen. Wat dacht je van luxe stickers met goudfolie? Maar we hebben ook de folie kleuren rosé goud, zilver en brons. Verder kun je transparante stickers ook met witte inkt bedrukken. Dit geeft een gaaf effect.

Stappenplan voor zelf stickers maken en printen

Stap 1. Bedenk waarom je stickers wilt laten printen

Ga je stickers drukken omdat je jouw merk of iets anders wil promoten? Of eerder als decoratie of voor persoonlijk gebruik? Dit bepaalt de vormgeving van je stickers en wat er precies op komt te staan. Ook voor functionele doeleinden kunnen stickers handig zijn, bijvoorbeeld voor een planner. Maar ook als sluitzegels of etiketten zijn stickers perfect. Genoeg redenen om stickers te maken!

Stap 2. Wat moet er op je stickers staan?

Als je met stickers je merk of evenement wil promoten, is het natuurlijk handig om je logo of bijvoorbeeld eventdata toe te voegen. Ook kan je een website toevoegen, of zelfs een QR-code op je stickers voor meer informatie.

Ga je stickers drukken ter versiering? Dan kan je leuke illustraties of foto’s laten afdrukken. Let er wel op dat deze minimaal 225 PPI is, het liefst 300PPI. Wanneer je afbeelding een lagere resolutie heeft, kunnen je stickers onscherp worden. Wil je weten hoe je dit kan controleren? Lees er dan meer over in onze PPI blog.

Op sluitzegels kan je eveneens een logo laten drukken, of initialen van het huwelijkspaar bij een trouwkaart. Op etiketten worden vaak de geur of smaak en het merk met een tagline weergeven, maar ook de ingrediënten en gewichts- of volume aanduiding.

Stap 3. Kies de vorm van je sticker

Als je hebt nagedacht waarom en wat er op je stickers komen te staan, dan kan je nadenken over de vorm van je stickers. Ze zijn er in verschillende vormen en maten. De vorm is afhankelijk van je ontwerp. Op welke vorm komt jouw ontwerp het beste uit?

Je hebt keuze uit de standaard vormen: rond, vierkant of rechthoekig. Voor een speels effect kan je bij vierkante of rechthoekige stickers de hoeken laten afronden. Ook kun je stickers laten drukken in een vorm naar keuze. Dit zijn contourgesneden stickers. Hiermee kan je bijvoorbeeld je logo, een letter of een unieke vorm van een illustratie laten uitsnijden. Mocht je dit willen, neem dan contact met ons op zodat we een offerte voor je kunnen maken.

Stap 4. Welk formaat moet je sticker hebben?

Je kan zelf stickers maken in allerlei formaten. Voor vierkante of rechthoekige stickers zijn de afmetingen van je stickers minimaal 40 x 40 mm en maximaal 297 x 420 mm. Ook voor contourgesneden stickers gelden deze afmetingen. Bij ronde stickers heb je keuze uit een aantal standaardformaten met een diameter van 45, 74, 100, 130 of 148 mm. Je kan er altijd even een liniaal bijpakken of je gewenste formaat als test thuis uitprinten. Zo zie je meteen of het formaat past bij jouw ontwerp.

Stap 5. Welk stickermateriaal kies ik voor mijn stickers?

Voor het kiezen van het juiste stickermateriaal kan je rekening houden met hoe de stickers worden gebruikt. Op stickerpapier kan je bijvoorbeeld schrijven en stempelen, maar je kunt het stickerpapier ook makkelijker scheuren. Stickerpapier is beschikbaar in een matte en glanzende uitvoering. Voor een sterkere sticker kies je voor Vinyl. Dit is synthetisch materiaal, waardoor het vochtbestendig is. Ideaal voor etiketten. Let op dat onze stickermaterialen niet UV-bestendig zijn. Het is hierdoor niet geschikt voor langdurig buitengebruik, raamstickers of voor op voertuigen. Bij Vinyl heb je keuze uit wit mat of transparant. Bij transparant Vinyl is de achtergrond van je sticker doorzichtig en kan je de stickers bedrukken met witte inkt. We kunnen ons voorstellen dat dit allemaal wat lastig kiezen is. Bestel daarom ons Sampleboek, om de stickermaterialen eens goed zelf te bekijken.

Stap 6. Hoeveel stickers wil je drukken?

Het aantal stickers dat je wil laten drukken bepaal je bij PeterPrint helemaal zelf. Je vult zelf je gewenste oplage in. Je kunt zelfs al vanaf één sticker bestellen, maar hoe meer je bestelt, hoe lager de prijs per sticker.

Stap 7. Hoe lever ik mijn stickers aan?

Voor het perfect drukken van je stickers zijn er wel een aantal opmaak vereisten. Bijvoorbeeld dat je 3mm afloop rondom toevoegt wanneer je het sticker ontwerp tot aan de rand wil laten lopen. Is dit niet het geval, zorg dan voor een veiligheidsmarge van 3mm binnen de snijrand, zodat belangrijke teksten of objecten niet weg worden gesneden. Lees ook de andere vereisten in onze aanleverspecificaties voor stickers of de aanleverspecificaties voor stickervellen.

Je eigen stickers laten drukken bij PeterPrint

Bij digitale drukkerij PeterPrint laat je eenvoudig én voordelig je eigen stickers drukken. Je levert zelf het ontwerp van je stickers aan. We hebben een aantal standaardopties voor stickers gekozen, maar in de formaatkeuze, papierkeuze en oplage ben je helemaal vrij. Ook qua afwerkingen zijn er vele opties waaruit je kan kiezen zoals foliedruk en witte inkt. Kleur jij het liefste buiten de lijntjes? Neem contact met op ons voor de mogelijkheden. Zo kunnen we je stickers ook contourstansen voor unieke vormen.

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken