Wat is het formaat van een ansichtkaart?

We vertellen je in deze blog alles over de populairste kaartformaten. Nog een achterkant voor je ansichtkaart nodig? We hebben hier handige templates voor. Lees snel verder!

Vera Willems
4 minutes

Ansichtkaarten, één van de meest traditionele manieren om een bericht over te brengen, maar zeker de allerleukste! Juist in deze moderne tijd is het leuk om een kaartje te sturen. Bijvoorbeeld voor verjaardagen of tijdens de decembermaanden. Of wat dacht je van een direct mail vanuit je organisatie? Hiermee kan je een grote groep ontvangers bereiken door ze een gepersonaliseerde kaart te sturen met daarop een toffe actie. We vertellen je in deze blog alles over de populairste ansichtkaart formaten. Nog een achterkant voor je ansichtkaart nodig? We hebben hier handige templates voor. Lees snel verder!

Wat is een ansichtkaart?

Heb je wel eens op vakantie een kaartje gestuurd naar het thuisfront? Grote kans dat je toen een ansichtkaart opstuurde. Een ansichtkaart wordt ook wel een postkaart of prentbriefkaart genoemd. Deze herken je aan dat het een enkele kaart is met aan de voorkant een afbeelding. Dit kan een foto zijn, maar ook tekst of een illustratie. De achterkant van de ansichtkaart is meestal in tweeën gedeeld. Aan de linkerkant is er plek voor een (kort) bericht, en aan de rechterkant is er ruimte voor het adres van de ontvanger en natuurlijk een postzegel.

Naast ansichtkaarten, drukken we natuurlijk ook andere soorten kaarten. Je hebt bijvoorbeeld ook gevouwen kaarten. Zo zijn wenskaarten vaak gevouwen kaarten. Hierin onderscheidt een ansichtkaart zich dus van een wenskaart. Een kaartje hoef je niet alleen te versturen als je op vakantie bent, maar is ook leuk om iemand te feliciteren of om beterschap of succes te wensen. Of gewoon om iemand een glimlach te bezorgen.

Welk formaat ansichtkaart kiezen?

Welk formaat heeft een ansichtkaart eigenlijk? Het meestvoorkomende formaat ansichtkaart is het A6 formaat (105 x 148 mm). Voor je beeldvorming: een A6 kaartje past vier keer in een A4'tje. Maar je hoeft natuurlijk niet voor dit standaardformaat te gaan. Je kan bij online drukkerij PeterPrint kiezen uit verschillende soorten formaten, bijvoorbeeld het andere populaire ansichtkaart formaat A5. Ook voor een vierkante kaart zit je bij ons goed. Of je vult gewoon je eigen formaat in. Je bestelt bij ons kaarten tussen 40 x 40 mm en 297 x 420 mm. We hebben de volgende standaardformaten:

Formaat Afmeting
A5 ansichtkaart 148 x 210 mm (14,8 x 21 cm)
A6 ansichtkaart 105 x 148 mm (10,5 x 14,8 cm)
A7 ansichtkaart 74 x 105 mm (7,4 x 10,5 cm)
Lang ansichtkaart 99 x 210 mm (9,9 x 21 cm)
Lang A5 ansichtkaart 105 x 297 mm (10,5 x 29,7 cm)

Heb je verschillende ansichtkaart-ontwerpen en wil je die gebundeld laten drukken? Dan kan je ook ervoor kiezen om kaartensets te laten drukken. Ideaal als je een setje ansichtkaarten wil verkopen. Als je de kaarten liever per ontwerpen bundelt, in plaats van per set, dan geef je dit gewoon aan bij ‘aantal ontwerpen’ bij het berekenen van je kaarten.

Hoe maak je een ansichtkaart extra bijzonder?

Als je het formaat hebt gekozen, heb je nog vele andere mogelijkheden voor het drukken van je ansichtkaart, zoals de papierkeuze. Bij PeterPrint kies je uit vele verschillende papiersoorten, zoals duurzame papiersoorten of textuurpapier. Laat je ansichtkaarten er verder uitspringen met een speciale afwerking. Zo kan je kaarten met Spot-UV lak laten drukken, maar ook kaarten met foliedruk. Met foliedruk geef je bepaalde onderdelen glinsterend goudfolie of een andere foliekleur.

Templates voor een ansichtkaart achterkant

We houden van een goed design. Daarom geven we je alle vrijheid om je ontwerp precies te maken zoals jij het wilt. Maar we helpen je natuurlijk ook graag. We krijgen vaak de vraag of we ook een standaard achterkant hebben voor ansichtkaarten. Hadden we niet. Maar nu dus wel. Speciaal voor jou hebben we templates ontwikkeld.

Via de onderstaande downloadlinks kan je een standaard achterkant downloaden voor je ansichtkaarten. We hebben ze voor je beschikbaar gemaakt als InDesign bestand - zodat je ze zelf nog eventueel kan aanpassen - of een PDF-bestand. Het PDF-bestand kun je direct toevoegen aan je drukbestand, wel zo handig!

Meer informatie

Heb je misschien toch nog een vraag over ansichtkaarten? Neem dan gerust even contact met ons op!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.

Meer over Vera
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken