VoorBIJ papier

VoorBIJ is een duurzame papiersoort, gemaakt met bermgras uit ecologisch beheerde bermen in het bijenlandschap Groene Hart. Met een samenstelling van 65% gerecyclede papierpulp, 30% nieuwe houtpulp en 5-10% bermgrasvezel heeft VoorBIJ papier een natuurlijke uitstraling met zichtbare spikkels. Het is ongebleekt, ongestreken en wat ons betreft een van de meest bijzondere papiersoorten in ons assortiment!

VoorBIJ papier
Let op: VoorBIJ papier is een limited edition papiersoort die na een succesvolle proefperiode mogelijk in ons assortiment komt! Wil je een sample aanvragen van dit papier? Dat kan hier of lees hier meer over het VoorBIJ papier experiment.

Wat is VoorBIJ papier?

Waarom is VoorBIJ papier zo duurzaam?

VoorBIJ papier is door producent Waardewenders speciaal bedacht om de circulaire keten rond te krijgen; van afvalproduct naar papier! Met een duurzaamheidsscore ‘A’ door NL Greenlabel is dit lokaal geproduceerde papier een hele goede keuze met oog op de toekomst van onze planeet. De papiersoort is volledig samengesteld uit hernieuwbare grondstoffen en daarnaast 100% recyclebaar en biologisch afbreekbaar.

VoorBIJ papier scoort volgens het NL Greenlabel vooral goed op de volgende punten:

 • Van grondstof tot eindproduct is er voor dit papier gemiddeld slechts 90 km afgelegd. Het papier wordt namelijk in Nederland gemaakt. De grondstoffen komen uit Nederland (Groene Hart en Gelderland) en de Belgische Ardennen. Een deel van het transport is uitstootvrij.
 • De gehele keten is traceerbaar dankzij een transparante werkwijze van producent Waardewenders.
 • Het papier gaat minimaal 30 jaar mee en heeft geen onderhoud nodig.
 • Maaisel uit de bermen krijgt een tweede leven. Daarnaast is het papier 100% recyclebaar en biologisch afbreekbaar.
 • Het bevordert de biodiversiteit: het draagt actief bij aan een bloemrijk en bijvriendelijk landschap. 

Papiergewicht VoorBIJ papier

VoorBIJ papier is beschikbaar in 300 grams. Geschikt voor stevig duurzaam drukwerk, zoals kaarten, flyers en visitekaartjes! 

Dit papier is wél geschikt voor stansen, maar helaas niet voor Spot-UV en foliedruk. Maar wees gerust, dit papier is een statement op zichzelf, en zorgt voor een unieke uitstraling in al je drukwerk.

Meer info over VoorBIJ papier

Wil je een sample aanvragen van dit papier? Dat kan hier!

Wil je meer weten over deze gespikkelde papiersoort en haar herkomst? We hebben hieronder alle belangrijke info verzameld!

VoorBIJ papier wordt gemaakt van gemaaid bermgras uit het Groene Hart. Maar dat gras wordt niet zomaar gemaaid! Bermen en groenstroken zijn namelijk van groot belang als leefgebied voor flora en fauna, en dat belang neemt steeds meer toe. Sommige dier- en plantensoorten leven in Nederland zelfs alleen nog maar in bermgebieden! Dat maakt bermen een onmisbaar onderdeel voor de Nederlandse biodiversiteit.

Je zou denken dat het daarom beter is om de bermen helemaal niet meer te maaien. Toch moet er voor de veiligheid en het zicht op de weg wel regelmatig gemaaid worden. Het maaien van de ecologisch beheerde bermen waarvan VoorBIJ papier wordt gemaakt, wordt daarom beperkt tot slechts twee tot drie keer per jaar. Zo krijgen planten en dieren genoeg tijd om te groeien en bloeien. 

Wanneer het toch tijd is om te maaien, wordt niet alles tegelijk weggemaaid, maar gaat dat in etappes. Zo blijft het bermleven beschermd en is er het hele jaar door genoeg leefplek voor onder andere bijen en vlinders.

Gemaaid bermgras wordt vaak als afval weggevoerd of blijft in de bermen liggen. Maar het is veel beter om het maaisel al binnen enkele dagen na het maaien weg te halen. Zo komt er schrale grond vrij, die kansen biedt voor bloemen, kruiden en grassen. Dit is essentieel voor het voeden en beschermen van insecten, die op hun beurt belangrijk zijn voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren.

Het nieuwe gras dat na het maaien groeit, blijft de hele zomer en lente staan. Wanneer het weer tijd is om te maaien, wordt dit nieuwe gras weer gebruikt als grondstof voor papier. Zo wordt de cyclus voortgezet op een verantwoorde en duurzame manier.

Voor elke 100 kilo VoorBIJ papier gebruikt papiermaker Waardewenders 35 kilo vers gemaaid bermgras. Zo krijgt iets wat eerst als afval werd gezien toch een heel nuttig doel!

Het proces om VoorBIJ papier te maken is misschien wel net zo fascinerend als het eindproduct zelf! Het proces gaat als volgt:

 • Lekker lang bloeien, dan pas maaien: Het bermgras in het Groene Hart bloeit lekker. Pas wanneer het écht moet, wordt het gemaaid.
 • Verhakselen en drogen: Na het maaien wordt het bermgras verhakseld en in de zon gedroogd.
 • Persen en leveren: Het gedroogde gras wordt in balen geperst en opgehaald voor levering.
 • Vermalen tot poeder: Het gras wordt tot een meelachtig poeder vermalen.
 • Mengen met papierpulp: De bermgrasvezels worden aan de rest van de papierpulp toegevoegd.
 • Papier maken: Er wordt papier van gemaakt, klaar om bedrukt te worden in onze drukkerij!

Vergelijkbaar met VoorBIJ papier

Zoek je toch net iets anders dan dit papier? PaperWise is een mooi alternatief dat net ietsje bruiner is en is gemaakt van landbouwafval. Liever een 100% gerecycled papiertje? Dan is het grijswitte Rebello iets voor jou. Als de spikkels van VoorBIJ papier je net wat te veel zijn, is Freelife Kendo een mooi alternatief. 

Terug naar papiersoorten
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken