Toggle Nav
Bezig met laden...

Welke vouwwijzen voor folders zijn er?

Folders vouwen

Folders zijn gevouwen flyers. Als je bij ons folders laat drukken, heb je de keuze tussen 4, 6 en soms 8 pagina’s. Maar welke vouwwijzen zijn er allemaal? Denk aan een enkele vouw, een wikkelvouw of een zig-zag vouw. We leggen hier precies uit wat elke vouw inhoudt! Of kijk onze video hieronder:

Enkele vouw

De meest eenvoudige vouw is de enkele vouw. Wat is een enkele vouw precies? Bij een enkele vouw wordt het papier 1x in het midden gevouwen, waardoor er twee gelijke delen ontstaan. Bij een enkele vouw heb je dus 4 pagina’s. Handig als er niet veel info in je folder hoeft te staan. Je levert je drukbestand voor folders als spreads aan, dus eigenlijk zoals je de folder open voor je hebt liggen. De eerste en laatste pagina zijn samen de omslag, en pagina 2 en 3 vormen de binnenkant van je folder.

Wikkelvouw

Dan de wikkelvouw (ook wel een drieluikvouw genoemd). Wat is een wikkelfolder of drieluik folder? Bij een folder met wikkelvouw worden de twee buitenste delen naar binnen gevouwen, en bestaat de folder daardoor uit 6 pagina’s. De rechterzijde vouwen we als eerste naar binnen, en vervolgens vouwen we de linkerzijde daaroverheen. De rechterzijde is 3mm smaller dan de andere twee delen, zodat je de folder netjes kan dichtvouwen en de pagina niet bol komt te staan. Voor het ontwerpen van een drieluik folder folder haal je dus 3mm van de rechterzijde, oftewel pagina 4 en 5 af. Houd hier rekening mee bij het ontwerpen.

Zig-zag vouw

Ook kan je bij 6 of 8 pagina’s kiezen voor een zig-zag vouw, waarbij een zig-zag folder ontstaat. Wat is een zig-zag folder precies? De zijden van de folder zijn hierbij even groot en worden in tegengestelde richting gevouwen. De zig-zag vouw komt er als een soort harmonica uit te zien, en daarom wordt het ook wel harmonicavouw genoemd. Een zig-zag folder met zes pagina’s krijgt een Z-vorm als je hem van boven bekijkt, en bij 8 pagina’s is het een W-vorm. Dit kun je mooi zien in de bovenstaande voorbeelden. De voor- en achterkant van je zig-zag vouw folder komen bij 6 pagina’s op verschillende spreads, en bij 8 pagina’s op dezelfde spread.

Horizontale vouwlijn & custom vouw

We vouwen je drukwerk altijd verticaal. Als je de vouw graag bovenaan de folder wil hebben (horizontaal), dan zou je de vouwrichting staand kunnen bestellen en je ontwerp geroteerd naar staand kunnen aanleveren. Wil je jouw drukwerk op een andere manier gevouwen dan de bovenstaande opties? Voor dat soort avonturen staan we altijd open! Stuur je idee dan naar info@peterprint.nl met jouw specifieke wensen zodat we kunnen kijken of het technisch mogelijk is en wat de prijs ervan is.

custom-vouw-zig-zag-folder

Folders laten opvallen

Folders zie je overal, en daarom is het extra handig als jouw folder opvalt tussen alle andere. Je kunt daarom bij ons folders laten drukken met een speciale afwerking. Wat dacht je van folders met foliedruk? Zo kan je bepaalde elementen met glinsterend goudfolie of zilverfolie laten uitspringen. Ook kan je kiezen voor folders met Spot-UV lak, waarmee je bepaalde elementen een glanzende laag geeft. Maak je folders ook uniek door te drukken op een van onze bijzondere papiersoorten, zoals het duurzame PaperWise of ons textuurpapier Tintoretto Gesso. Als je echt wil opvallen met je papier, is het licht glinsterende parelmoerpapier onze tip.

Papierdiktes voor folders

Je zou misschien denken dat een dikke papiersoort niet goed gevouwen kan worden en je beter voor een dunne papiersoort kan gaan. Maar het zit net even anders. Zoals we in de video bovenaan deze blog uitleggen, kunnen we je folders ook rillen. Hiermee deuken we (op een goede manier ;) de vouwlijn een beetje in, zodat we ook dikke papiersoorten kunnen vouwen. Zie de video bovenaan voor een voorbeeld.

Welke papierdikte kies je dan voor je folders? Voor een stevige, bijna onbreekbare folder kun je gaan voor 350 grams Sulfaatkarton of 400 grams HVO Offset, als je er op gaat schrijven. Hiermee wordt je folder vrij zwaar. Wil je juist een lichtere folder? Kies dan een papiergewicht van onder de 150 grams. Dit is handig als je de folders uit gaat delen en je geen zware stapel wil. Liever iets ertussenin? We bieden grammages tussen de 90 en 400 grams aan. Grote favorieten bij onze klanten zijn MC glanzend en MC mat, omdat deze in vele diktes beschikbaar zijn. Bekijk in onze calculator welk gewicht er voor jouw gewenste papiersoort mogelijk is. Bestel vooral ook even onze gratis Sample Box als je alle grammages ook even wilt voelen.

Meer informatie

Hopelijk weet je nu alles over het vouwen van folders. Lees trouwens nog wel even goed de aanleverspecificaties voor folders door! Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust even contact met ons op!