Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

6 tips voor de mooiste kerstkaarten!

De leukste tijd van het jaar staat weer voor de deur: kerst! Wij geven je 6 tips om de mooiste kerstkaarten te laten drukken.

Vera Willems
5 minutes
30-11-2022

Het einde van het jaar nadert, tijd voor kerstkaarten! Want voor je het weet staat de Kerstman alweer voor de deur. Natuurlijk is het leuk om het hele jaar door mensen te verrassen, maar vooral rondom kerst is het de ideale tijd om klanten, vrienden, kennissen en familie een kaart te sturen. Gewoon om te laten zien dat je aan ze denkt. Kan je nog wel wat inspiratie voor je ontwerp gebruiken? Wij geven je 6 tips om de mooiste kerstkaarten te drukken, met een extra bijzondere uitstraling!

Tip 1: Bestel je kerstkaarten op tijd

Dit is eigenlijk de belangrijkste stap van allemaal: je wil je kerstkaarten natuurlijk niet te laat binnenkrijgen! Tegen het eind van het jaar wordt de post steeds drukker. Om heel wat gestres te voorkomen is het handig dit niet pas in december te doen. Je kaarten moeten namelijk eerst van de drukker komen, én weer op tijd de brievenbus in. Daarom onze tip: bestel je kerstkaarten op tijd! Het liefst zo vroeg mogelijk. We krijgen de eerste kerstkaartontwerpen al in de zomer binnen, en dat is helemaal zo gek nog niet! We moedigen dit zelfs aan :)

Tip 2: Voeg een luxe afwerking zoals foliedruk toe

Heb je jouw ontwerp klaar en wil je de kerstkaarten nog een beetje extra geven? Onze mooie afwerking foliedruk voor kaarten geeft net dat feestelijke tintje. Vooral goudfolie is perfect voor de kerstdagen! Gouden kerstslingers, gouden kerstballen en gouden kaarsen; zonder goud kun je bijna niet van een echte kerst spreken. Wil je liever een andere metallic kleur? Kies dan voor bronsfolie, roségoudfolie of zilverfolie. Of ga voor futuristische, holografische foliedruk. Ansichtkaarten met foliedruk kun je ook laten drukken op ongestreken papier, zodat je een mooie natuurlijke uitstraling krijgt én de foliedruk er extra uitspringt! Wil je weten hoe je foliedruk opmaakt? Bekijk dan onze YouTube tutorial voor Illustrator of InDesign!

Je kan ervoor kiezen om grote vlakken met folie te bedrukken, of ga juist voor kleine glimmende accenten, zoals op de kerstkaarten van Studio Draak hieronder.

Kerstkaarten drukken foliedruk

Foliedruk iets te glinsterend voor jou? Je kan ook voor het subtielere Spot-UV gaan. Kaarten met Spot-UV lak zijn heel mooi wanneer je de kaarten in het licht heen en weer beweegt.

Tip 3: Laat je kerstkaarten lang mooi blijven

Wil je dat je kerstkaarten goed beschermd zijn tijdens het versturen? Laat je kaarten dan glanzend of mat lamineren. Laminaat kan je ook perfect combineren met foliedruk en Spot-UV lak, vooral soft touch mat laminaat is een aanrader. Niet alleen is dan de combi van mat en glanzend erg gaaf, dit laminaat geeft ook een superfijn papiergevoel. Verder kan je nog de hoeken van je kerstkaarten laten afronden, zodat je hoekjes mooi blijven en je kerstkaarten net even wat anders zijn.

Tip 4: Ga voor duurzame kerstkaarten

Met de kerstgedachte alvast in het hoofd kun je mooi al wat goede voornemens in de praktijk brengen. Zo zijn al onze papiersoorten voor kerstkaarten FSC gecertificeerd. Dit betekent dat ze afkomstig zijn uit verantwoord bosbeheer. Wat dacht je van Sulfaatkarton enkelzijdig gestreken bij een gevouwen of ongevouwen kaart? Deze papiersoort is aan de voorkant gestreken, en aan de andere kant ongestreken. Handig als je een kerstboodschap op de achterkant/binnenkant van de kaart wilt schrijven. Daarnaast is bij geïllustreerde kerstkaarten papier met een textuur zoals Tintoretto Gesso erg mooi. De kerstkaarten lijkt daarmee net handgetekend!

Ook kun je de kerstkaarten drukken op één van onze milieuvriendelijkste papiersoorten, bijvoorbeeld PaperWise. Deze mooie papiersoort met vezeltjes is gemaakt van landbouwafval. Zo krijgen de restjes van de oogst een tweede leven, en kun jij met een gerust hart kerstkaartjes drukken.

Tip 5: Kies een uniek formaat of vorm

Elk jaar zal ook jij meerdere kerstkaarten in het standaard A6 formaat ontvangen. Hoe leuk is het dan om eens een ander formaat te kiezen? Bij ons kies je eenvoudig je eigen formaat. Wat dacht je van een vierkante kerstkaart, of een extra lange? Zo springt jouw kaart er zeker uit!

Wil je echt een unieke verschijning? Laat je kerstkaarten dan stansen in een unieke vorm. Denk aan een vorm van een kerstboom, kersthuisje, kerstbal... noem het maar op! Lees hiervoor even onze blog over stansen. We hebben stansvormen in templates beschikbaar, maar wil je zelf een vorm creëeren? Lees dan ook de aanleverspecificaties voor stansvormen goed door.

Tip 6: Personaliseer je kerstkaarten

Heb je weinig tijd voor het schrijven van je kaarten? Laat dan je kerstboodschap alvast drukken en personaliseer de kerstkaarten met namen en adressen. Perfect voor een enkele kaart die je niet in een envelop doet. Postzegeltje plakken en je bent klaar! Bekijk hiervoor nog wel even goed de aanleverspecificaties voor personaliseren.

Ga je de kerstkaart wel in een envelop sturen? Je kunt bij ons ook gestanste sluitzegels bestellen. Ontwerp zelf leuke sluitzegels voor kerst en plak je enveloppen gemakkelijk dicht! Ook kun je handige adresstickers bestellen. Die kunnen we voor je personaliseren, zodat je een stuk minder tijd kwijt bent aan het versturen.

Kerstkaarten goudfolie

Vragen?

Heb je nog vragen over kerstkaarten drukken, foliedruk, personaliseren of wil je ons alvast fijne kerstdagen wensen? Neem dan even contact met ons op!

Over de auteur

A photo of Vera Willems
Vera Willems

Vera werkt als marketeer bij PeterPrint. Met haar voorliefde voor design en papier is werken bij PeterPrint een schot in de roos. Inmiddels maakt ze al zo'n vier jaar inspirerende drukwerkcontent, van blogs tot social media. Haar favoriete papiersoort is VoorBIJ papier: uniek en duurzaam.