Toggle Nav
Bezig met laden...

Goudfolie, laat je drukwerk extra opvallen!

Goudfolie op kaarten en ander drukwerk

Goudfolie op een ansichtkaart, visitekaartjes of geboortekaartjes, het geeft een prachtig effect en een zeer luxe uitstraling. Maar wat is goudfolie precies? Lees hieronder snel verder of bekijk de video waarin Marjolein je alles uitlegt over foliedruk.

Digitaal vs. traditioneel foliedrukken

Om direct met de deur in huis te vallen, er zijn verschillende soorten foliedruk beschikbaar op de markt. De traditionele manier van foliedrukken, en de digitale foliedruk. Wij maken gebruik van de laatstgenoemde techniek, dit heet in ons geval Scodix. De foliedruk wordt op een machine geproduceerd met dezelfde naam. De overeenkomsten en verschillen van beide manieren lees je hieronder.

Goudfolie Mini

Letterpress

Met deze vorm van goudfolie wordt er gebruikt gemaakt van druk om de goudfolie aan te brengen. Een stempel drukt het papier eerst in op de plek waar de folie moet komen. Daarna wordt deze holte opgevuld met folie. Voor elke vorm van goudfolie wordt een unieke stempel aangemaakt, waarmee de goudfolie op het drukwerk wordt aangebracht.
Je kan je voorstellen dat dit best arbeidsintensief kan zijn, en daarmee dus ook vaak een lange levertijd met zich meebrengt. Het maken van zo’n stempel kost al snel 100 tot 200 euro, waarmee de opstartkosten erg hoog zijn. Dit is helemaal zonde als je de stempel maar één keer kan gebruiken.

Digitale foliedruk

Deze vorm van goudfolie is een nieuwere techniek. Een speciale foliedrukmachine brengt goudfolie aan op de juiste plek op het drukwerk.
Eerst wordt er een primer aangebracht. De folie hecht alleen aan deze primer, dus de gebieden zonder primer krijgen geen goudfolie. Als de goudfolie is aangebracht, dekken we het laag je af met nog wat extra primer. Op die manier is je goudfolie goed beschermd en krijg je een mooi opdikkend laagje op het papier. Leuk feitje: de primer voor de foliedruk heeft een zilveren laagje. Dit is alleen zichtbaar als je het drukt op ons transparant stickermateriaal, aangezien je daar ook de achterkant van de folielaag kan zien. Deze vorm van foliedruk is erg geschikt voor kleine oplages, zoals kaarten met foliedruk. Ideaal voor geboortekaartjes of trouwkaarten!

Digitaal foliedrukken op de Scodix foliemachine

Voor het drukken van goudfolie (en natuurlijk alle andere kleuren) maken we gebruik van de Scodix. Deze machine is het neusje van de zalm op het gebied van digitaal foliedrukken. Deze machine heeft als voordeel ten opzichte van traditioneel letterpress dat de opstartkosten laag zijn en de snelheid hoog is. Daardoor kunnen we veel meer en ook veel kleinere opdrachten verwerken.

Goudfolie Studio Draak

Hoe druk ik goudfolie?

Goudfolie toevoegen aan je drukwerk kan best een uitdaging zijn. Het opmaken van een drukbestand zorgt regelmatig voor onduidelijkheden en roept soms veel vragen op. Hieronder een stappenlijst voor het opmaken van een bestand met goudfolie:

  • Download het template voor het juiste programma via de aanleverspecificaties.
  • Download de aanleverspecificaties voor het drukken met foliedruk,
  • Maak het bestand op conform de aanleverspecificaties in het template,
    • Let op: verander niets aan de lagen in het template!
  • Sla het bestand op in PDF/X-1a:2001 formaat, lees hier hoe je dat doet,
  • Upload het bestand in je bestelling,
  • Nu is het achterover zitten en wachten op je pakketje!

Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van goudfolie uit onze Plaatjesparade.

Meer informatie

Heb je behoefte aan meer informatie over goudfolie, foliedruk in het algemeen of heb je vragen over drukwerk? Lees het in ons blog of neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag verder.

Goudfolie Compilatie