Hoe duurzaam is Kraftpapier?

Kraftpapier is een unieke papiersoort. Met de herkenbare kartonbruine kleur en zichtbare vezels valt jouw drukwerk meteen op! De naam van de papiersoort komt van het Duitse woord ‘Kraft’ (kracht). Is Kraftpapier naast sterk ook duurzaam? Je ontdekt het in deze blog!

Ellen Hoving
3 minutes

Kraftpapier herken je aan de typische kartonbruine kleur en de robuuste vezelstructuur. Het is een populaire papiersoort die niet zonder reden voor veel toepassingen wordt gebruikt; van ansichtkaart tot menukaart! Dit sterke papier met natuurlijke uitstraling laat je drukwerk opvallen. Maar hoe duurzaam is het eigenlijk? Je ontdekt het hieronder!

Hoe wordt Kraftpapier gemaakt?

Het maken van Kraftpapier gebeurt in verschillende stappen; te beginnen met de houtsnippers (met daarin lange houtvezels). Aan de houtsnippers wordt natrium toegevoegd, waardoor de natuurlijke bindmiddelen in het hout van elkaar worden gescheiden. Deze bindmiddelen noemen we cellulose en lignine. Het lignine lost op en het cellulose blijft over om Kraftpapier mee te maken. Dit eeuwenoude proces maakt Kraftpapier sterker dan papiersoorten waarbij het lignine nog aanwezig is. 

Is Kraftpapier milieuvriendelijk?

Maak jij graag milieubewuste en duurzame keuzes als het om drukwerk gaat? Dan kan je met een gerust hart voor Kraftpapier kiezen. Kraftpapier heeft het certificaat FSC Recycled 100%, wat betekent dat de grondstof (hout of papier) voor Kraftpapier voor 100% afkomstig is van hergebruikt materiaal. 

Kraftpapier is dus een hele goede keuze als je graag eco-drukwerk wil drukken. Houd er wel rekening mee dat Kraftpapier niet vochtbestendig is, en ook niet gelamineerd kan worden. Hierdoor kan je drukwerk minder goed tegen een stootje en is het in die zin wat minder duurzaam dan onze gestreken papiersoorten.

Ben je op zoek naar milieuvriendelijke papiersoorten die lichter van kleur zijn dan Kraftpapier? We hebben nog vier andere duurzame papiersoorten waar je uit kan kiezen: het crèmekleurige BioPuur, het lichte papier met spikkels Freelife Kendo, het lichtbruine gespikkelde papier PaperWise en het grijswitte Rebello.  

Wat kan je op Kraftpapier drukken?

Deze stoere papiersoort is voor veel producten te gebruiken. Omdat Kraftpapier sterk is, wordt het vaak gebruikt als omslag voor brochures, magazines en andere boekwerken. Maar dat is niet het enige waar Kraftpapier zich perfect voor leent. Denk ook eens aan milieuvriendelijke visitekaartjes, kaarten, flyers of posters! We bieden Kraftpapier aan in 290 grams; daarmee maak je sowieso een stevige indruk!

Ken je onze Meesterwerken al? Hier vind je een aantal te gekke voorbeelden van cadeaubonnen, kerstkaarten en productlabels op het karakteristieke Kraftpapier.

cadeaubon kraftpapier magazine omslag kraftpapier

Kraftpapier en witte inkt: de perfecte combinatie!

Wist je dat we Kraftpapier met witte inkt kunnen bedrukken? Het contrast tussen het bruine papier en witte inkt is te gek. Je laat je drukwerk er werkelijk mee stralen! Is witte inkt voor jou een onbekende term? Dat kan! Deze kleur zit namelijk niet in jouw eigen printer of de printer op kantoor. In de meeste printers zit namelijk alleen Cyaan, Magenta, Yellow en Black (CMYK). Maar in onze drukkerij staat een machine klaar om jouw drukwerk te voorzien van witte inkt. Hiermee kan je een lichte bedrukking toepassen op donker papier. Super uniek!

Ben je nieuwsgierig geworden naar witte inkt en wil je weten welke papiersoorten je ermee kunt bedrukken? Lees onze blog over drukken met witte inkt.

 


Wil je meer weten over Kraftpapier of onze andere
papiersoorten? Heb je hulp nodig bij het bestellen van jouw drukwerk? Neem dan contact op met onze klantenservice; we helpen je graag.

Over de auteur

A photo of Ellen Hoving
Ellen Hoving Ellen is marketeer bij PeterPrint. Met 8 jaar ervaring als ontwerper en marketeer ontwikkelt ze creatieve campagnes van concept tot eindproduct. Haar favoriete papiersoort is Rebello: stoer, ruw en rebels.
We helpen je graag verder
print het tot leven
© 2024 PeterPrint B.V. Quellinstraat 49, Antwerpen Algemene voorwaarden Cookies Klachten
Logo PeterPrint wit outline

Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken