Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Eva Straver

Eva Straver

"Ik vind het heel mooi als mijn werk bij iemand een glimlach op het gezicht tovert. Al is het maar voor even.”

“Ik ben Eva, ik ben illustrator en in 2021 afgestudeerd aan de kunstacademie. Het allerleukste vind ik het om verhalende illustraties te maken waar je fantasie een beetje van op hol slaat. Maar het belangrijkste vind ik dat mensen blij worden als ze naar mijn werk kijken.”
© Eva Straver
Verbeelding prikkelen en een lach toveren
“Ik heb nog niet het idee dat ik een gedefinieerde stijl heb, en ik probeer dat ook los te laten. Ik houd me liever vooral met het onderwerp bezig en dan komt de stijl vanzelf. Maar ik vind wel dat mijn illustraties het best geslaagd zijn als ze een spontane lijnvoering hebben. Dat vind ik bij andere illustratoren ook vaak heel mooi omdat het zo puur overkomt.
“In de verhalen en illustraties die ik maak, probeer ik volwassenen op een speelse, luchtigere manier naar de dingen te laten kijken en hun verbeelding te prikkelen, zoals dat bij kinderen van nature gaat. Ik hoop dat ik mensen wat optimisme kan meegeven, want het hoeft niet altijd allemaal zo serieus en rechttoe rechtaan. Er is al zoveel ellende op de wereld. Ik vind het heel mooi als mijn werk bij iemand een glimlach op het gezicht tovert. Al is het maar voor even.”
"Ik zou helemaal los kunnen gaan op het bedenken hoe de binnenkant van een stofzuigerzak eruit zou kunnen zien."
Inspiratiebronnen
“Ik word echt aangezet door de absurde volwassenen verhalen van Roald Dahl en boeken van Etgar Keret. Of door films van Pedro Almodovár. Ik blijf altijd fan van de versjes, verhalen, liedjes en musicals van Annie M.G. Schmidt en haar samenwerkingen met Harry Bannink. Illustratiehelden zijn Saul Steinberg en Quentin Blake, maar er zijn zó veel meer mensen die ik ontzettend goed vind.”
Naar buiten staren
“Mijn vorige werkplek was een erker uit 1908. Onlangs ben ik verhuisd naar een jaren 30 appartement, ook daar werk ik gelukkig weer vanuit een erkertje! Ik vind het heel fijn om tussen het werken door naar buiten te kunnen kijken en er als eerste van op de hoogte te zijn als er iets ongebruikelijks gebeurt in mijn gezichtsveld.”
Busjes van de Tompoezenfabriek
“Het leukste vind ik om vrij werk voor mezelf te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een informatieve illustratie gemaakt over de voor iedereen onbekende Tompoezenfabriek in ons land. Daarin laat ik ziet welke routes de tientallen busjes elke dag afleggen om het land te bevoorraden met tompoezen. Als ik met zoiets bezig ben dan schrijf ik ook veel over het idee. Het schrijven en tekenen gaat meestal gelijk op. Het is maar één tekening die ik ervan heb gemaakt, maar als ik de tijd en middelen had gehad, had ik er zo een heel boek van willen maken.”
Fantasie boven de werkelijkheid
“Het is misschien niet mogelijk bij elke opdracht, maar het meeste geniet ik van de dichterlijke vrijheid: dat je in je eigen bubbel kruipt en je verbeelding totaal de vrije loop kan laten. Ik zou bijvoorbeeld helemaal los kunnen gaan op het bedenken hoe de binnenkant van een stofzuigerzak eruit zou kunnen zien. Zo griezelig als maar kan! Want eigenlijk hoef je geen rekening te houden met de werkelijkheid. Alleen maar met je eigen fantasie.”

“Een ontwerp komt pas echt tot leven als het op mooi papier gedrukt wordt. Dat geeft altijd een kick!"
Mijn ontwerp voor het Sampleboek van PeterPrint
“Vroeger was het veel normaler om een hoed (of pet) te dragen. Dat mis ik wel een beetje in de huidige samenleving. Heb je een hoed, maar mist die allure? Aan de hand van deze illustratie raad ik je aan om in de hoed te hangen wat je gewoon thuis hebt liggen. Een tros druiven, bloemen uit de tuin, je favoriete huisdier… Het maakt eigenlijk niet uit, er is niet veel voor nodig om met grandeur voor de dag te komen. Ik houd heel erg van Kraftpapier en het leuke en ongewone eraan is dat je witte elementen er echt uit kan laten springen.”
Drukwerk is de finishing touch
“Een ontwerp komt wel pas echt tot leven als het uit je beeldscherm springt en op mooi papier gedrukt wordt. Dat geeft altijd een kick! Dan is het ‘echt’ en kan je het vasthouden en aanraken! Soms kan een papiersoort ook een extra effect en uitstraling geven aan het ontwerp. Ik laat mijn illustraties meestal drukken als poster voor aan de muur.”