Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Tsjisse Talsma

"Op de academie claimden we een klaslokaal. We hingen muren vol, maakten tosti's en werkten tot de school 's avonds sloot. Zo ontstond Knetterijs."

“Mijn naam is Tsjisse Talsma, ik ben freelance illustrator/beeldmaker en ik ben zeven jaar geleden afgestudeerd aan de kunstacademie. Ik maak illustraties voor nieuwsmedia, festivals, uitgeverijen en leuke bedrijven. Ik ben onderdeel van het Knetterijs collectief.”
© Tsjisse Talsma
Anderen laten zien wat ik zie
“Mijn stijl is ontstaan door heel veel te maken en verschillende dingen te proberen. Ik heb op veel verschillende plekken kunnen wonen, leren, studeren, stage lopen en werken. Dit heeft me veel invloeden gebracht. En altijd kon ik overal veel maken: snelle tekeningen op reis, uitgebreide tekeningen van achter het bureau, schetsboeken vol. Via mijn stijl kan ik anderen laten zien hoe ik de wereld door mijn ogen zie.”
De vorming van het collectief
“Tijdens onze kunstacademie jaren, hadden we als vriendengroep een klaslokaal geclaimd. We hadden het vol gehangen met inspiratiemateriaal. Posters, spreads uit boeken, etc. Er was bijna geen wit stuk muur meer te bekennen. We hadden er een oude bank neergezet en ‘s avonds aten we wat we met de waterkoker en het tosti-apparaat konden maken. Hier werkten we zij aan zij aan onze schoolopdrachten tot de school ‘s avonds sloot. Er ontstond vriendschap, gezonde rivaliteit en een liefde voor illustratie. Knetterijs is ontstaan in lokaal C21.”
“Dingen die mij inspireren zijn luisterboeken over ridders en draken, oude schoolplaten, mijn vrienden die om mij heen fantastische dingen maken.”
Synergie van analoog en digitaal
“Mijn werk is een mix van analoge en digitale technieken. Ik begin analoog en gebruik een scala aan materiaal als potlood, Inkt, acrylverf en krijt. Vervolgens scan/fotografeer ik de gemaakte vormen en collage ik het digitaal samen.”
Creatief in vrije tijd
“Ik teken nog altijd heel graag. Mijn schetsboek is een soort dagboek geworden waar ik in kan verdwalen. Daarnaast probeer ik graag nieuwe materialen uit. Bouw ik kleine werelden met hout of schiet ik tapijten van wol.”
Creativiteit tot leven wekken
“Op mijn werkplek vind ik het belangrijk dat ik gezelligheid heb van mensen om mij heen die gave dingen maken. En dat heb ik met Knetterijs. Hier kan ik mijn creativiteit helemaal tot leven wekken. Ik kan creëren. Werelden maken waar mensen zich even in kunnen verliezen, dagdromen, verwonderen.”
Drukwerk als eindproduct
“Drukwerk geeft diepte en tastbaarheid aan mijn werk. Op een scherm is het zo onpersoonlijk. Het scherm is het voor iedereen. Mijn prenten zijn in kleine oplage gedrukt en gaan allemaal door mijn handen. Dat is echt voor jou.”

"Mijn prenten zijn in kleine oplage gedrukt en gaan allemaal door mijn handen. Dat is echt voor jou.”

Bekijk het interview met Tsjisse