Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Studio Schwung

"Toen mijn winkel een beetje ging lopen, heb ik vaak gedacht dat ik dingen moest bedenken met het doel om ze te verkopen, en daarvan liep ik vast.”

Op ontdekkingstocht
“Ik ben Imre Engbers, grafisch ontwerper en illustrator. Ik maak visuele identiteiten en drukwerk zoals geboortekaarten en trouwkaarten, ook maak ik vrij werk zoals prints. Ik werk al meer dan 10 jaar als designer, en ben twee jaar geleden voor mezelf begonnen met Studio Schwung.
Ik vind het altijd lastig om mijn stijl in woorden te vatten. Dat komt omdat die nog niet echt vaststaat. Het verandert gedurende de jaren. Dat komt omdat je je stijl steeds beter leert kennen en deze verder ontwikkelt. Als ik mijn werk toch zou moeten omschrijven dan denk ik aan kleurrijk, vrolijk, excentriek en vooral niet al te serieus. Zo sta ik zelf ook wel in het leven. Ik werk met mijn iPad, laptop en desktop. Maar ik ben ook net begonnen met zeefdrukken en schilderen. Ik miste namelijk wat handenarbeid, écht dingen maken.”
© Studio Schwung
Simpel, vrolijk en levendig
“Tja eigenlijk is alles inspiratie. Heel flauw, I know. Maar alles om je heen kan inspireren zoals een toffe verpakking in de supermarkt, een poster die je op straat ziet, de kleuren in de natuur, vormen, letters, ga zo maar door. En dan natuurlijk social media. Daar kan ik af en toe in verdwalen. Er worden zoveel mooie dingen gemaakt. Er zijn ook zoveel goede illustratoren/kunstenaars die ik tof vind zoals in Nederland: Floor van het Nederend en Sasa Ostoja. Qua grafisch werk laat ik me graag inspireren door magazines als type01.”
Esthetisch verantwoord
“Mijn ideale werkplek heeft een goede sfeer. Dit wil zeggen veel licht, kleur, planten en kunst. En een lekker muziekje op de achtergrond.”
"Wanneer ik voor een klant werk, vind ik het leuk om ervoor te zorgen dat wat zij in hun hoofd hebben te overtreffen."
Verwachtingen overtreffen
“Het leukste aan mijn creatieve baan is het gevoel van vrijheid die het me geeft. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. De ene dag werk ik aan geboortekaarten en de dag erna werk ik aan een huisstijl voor bijvoorbeeld een horecatent. Wanneer ik voor een klant werk, vind ik het leuk om ervoor te zorgen dat wat zij in hun hoofd hebben te overtreffen. En daarnaast dicht bij jezelf te blijven, zodat alles wat je maakt jouw eigen signatuur krijgt.”
Gun jezelf wat tijd
“Ik denk dat elke creatief weleens last heeft van een creatieve blokkade. Wat helpt, is jezelf de tijd gunnen. Om even wat anders te gaan doen. Even de stad in, naar een museum, de bioscoop. Iets wat je weer positieve energie geeft. En dan zul je merken dat je hoofd vanzelf weer aan de slag gaat. Helaas kan dat ook 's avonds in bed zijn waardoor je niet kunt slapen, maar all fine! Je moet vooral vertrouwen in jezelf hebben dat het je wel gaat lukken.”
Mijn ontwerp voor het Sampleboek van PeterPrint
“Ik kreeg de opdracht om een ontwerp te maken voor het Sampleboek met de afwerking goudfolie. Het eerste wat bij mij te binnen schoot was: Golden Girls. Ik wilde een paar vrouwen afbeelden van verschillende leeftijden die goed in hun vel zitten en zich durven te uiten. En dat is ook gelijk de boodschap die erbij hoort, je bent goed zoals je bent. Want het mooie is juist dat jij, jij bent. Dat iedereen anders is. Dat maakt de wereld een stuk kleurrijker en interessanter.“
Tot leven toveren
“Drukwerk is superbelangrijk in mijn werk! Ik maak natuurlijk veel geboorte en trouwkaarten. En als ik met een branding klus bezig ben, dan gaat het om visitekaartjes, stickers of bijvoorbeeld een menukaart. Drukwerk zorgt ervoor dat mijn ontwerpen tot leven komen. Zo voelt dat voor mij. Ik kan een design mooi vinden op bijvoorbeeld mijn iPad, maar wanneer ik deze dan geprint zie op mooi papier, dan maakt dat het extra speciaal en uniek.”

Bekijk het interview met Imre