Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Studio Turbo

Raoul Wilke

"Ik geef alledaagse, banale dingen een twist. Clichématige teksten worden door een woord te verdraaien ineens veel leuker.”

“Mijn naam is Raoul Wilke, ik ben grafisch ontwerper en printmaker. Ik maak momenteel vooral visuele identiteiten en posters voor zowel zakelijke opdrachtgevers als culturele instellingen. Ik ben in 2011 afgestudeerd en ben toen meteen voor mijzelf begonnen.”
© Studio Turbo
Mensen zijn net sponzen
“Toen ik afstudeerde, waren er een aantal Bossche ontwerpers waar ik enorm tegenop keek. Zij hadden een vrij uitgesproken handschrift en terugkijkend durf ik wel te zeggen dat mijn stijl deels tot stand is gekomen door hen. Mensen zijn net sponzen, ze nemen dingen op uit hun omgeving. Ik als vormgever dus ook.
Maar along the way komen daar elementen bij. Steeds vaker ging ik werken met texturen en analoge input om mijn ontwerpen rauwer te maken. Voorheen was mijn werk altijd erg strak en het toevoegen van een bepaalde rauwheid daaraan werkte heel goed. Tegenwoordig is het dus een mengelmoes van felle kleuren en strakke typografische ontwerpen gemixt met analoge rauwheid.”
"Inspiratie kan soms zoiets simpels zijn als een bepaald materiaal. "
Inspiratie kan heel simpel zijn
“Ik kan niet specifiek één persoon noemen die mij inspireert. Veelal zijn het alledaagse, banale dingen die mij inspireren door er juist een twist aan te geven. Clichématige teksten die door een woord te verdraaien ineens veel leuker worden.
Stel dat ik een persoon moet kiezen, dan is dat Henri Matisse. Zijn beeldtaal en kleurgebruik. Verder kan inspiratie soms zoiets simpels zijn als een bepaald materiaal.”
Kruisbestuivende creatieve broedplek
“Op mijn werkplek is licht heel belangrijk, vooral voor het fotograferen van mijn prints. Sinds kort heb ik een studio samen met Mella Mella. Ik vind bewegingsruimte belangrijk, en dat de studio op een creatieve plek is, zodat er kruisbestuiving kan plaatsvinden. Verder DJ ik ook af en toe, dus ik vind het ook belangrijk dat ik een plaatje kan draaien met goed geluid, en af en toe wat vrienden kan uitnodigen voor een mini-feestje.”
Kringloop voor inspiratie
“Als ik voel dat ik een designersblock heb, dan doe ik vaak een uitgebreid rondje in de kringloop. Gekke oude verpakkingen van producten waarvan nog maar weinig mensen weten waar ze voor dienen zijn voor mij vaak inspirerend. Oude boeken gevuld met illustraties of fotografie uit vervlogen tijden werken ook goed om creativiteit te stimuleren.”
Geen groentje meer
“Het leukste aan mijn creatieve baan vind ik dat ik als zelfstandige mijn eigen pad kan bepalen. Dit wil zeggen zelf mijn werktijden bepalen, zelf bepalen waar ik heen wil met mijn bedrijf. Ook naarmate je professioneler wordt merk je dat er sneller deuren voor je opengaan die als groentje gesloten blijven. Het allerleukste is denk ik wel dat mijn print business mij vrijheid oplevert en minder stress oplevert dan 100% bezig te zijn met opdrachten. Dus momenteel is het allerleukste stukje het professionaliseren van mijn print business.”
"Ik ben een echte printfanaat."
Mijn ontwerp voor het Sampleboek van PeterPrint
“Het ontwerp voor het sampleboek heb ik vooral benaderd vanuit mijn zeefdruk achtergrond. Zwart papier en witte inkt zijn dan een heerlijke combinatie die je niet vaak tegenkomt. In mijn ontwerp heb ik goed nagedacht over de kleurlagen en hoe zij elkaar opvolgen. De onderste laag is dekwit, die is nodig om überhaupt in kleur op zwart papier te kunnen drukken.
Vervolgens heb ik er bewust voor gekozen om niet alle witte objecten te bedrukken in full colour laag maar juist delen wit te laten. Zo ontstaat er een spel tussen het dekwit en gekleurde objecten. Als bonus heb ik ook nog gespeeld met objecten van 100% zwart op het zwarte papier zonder dekwit eronder. Die elementen glanzen subtiel op het zwarte papier. Al met al dus een lekker gelaagd ontwerp.”
Printfanaat
“Een groot deel van mijn inkomen komt momenteel uit prints, dus drukwerk is erg belangrijk in mijn carrière. Verder probeer ik ook bewust mezelf meer te profileren als printontwerper. Op mijn social-mediakanalen zul je weinig ontwerpen zien die volledig digitaal zijn: praktisch elke opdracht die ik aanneem, heeft een print-aspect in zich. Ik ben een echte printfanaat. Ik zeefdruk een deel van mijn eigen prints, en maak veel gebruik van risoprint.
Er stroomt nog net geen inkt door mijn aderen in plaats van bloed en vaak op zoek naar de mooiste papiersoorten om mijn werk op te drukken.

Veelal zijn mijn prints lichtvoetige boodschappen/reminders voor iedereen. Ik durf mezelf best een optimist te noemen en deel graag die energie, mijn werk weerspiegelt dit.”

Bekijk het interview met Raoul