Inloggen

Nieuw bij PeterPrint?
Account aanmaken

ontmoet
Murls

"Mijn vader is van beroep illustrator en ik mocht vroeger altijd met hem meekijken als hij aan het werk was. Dat inspireerde mij enorm."

"Mijn naam is Merel, maar de meesten noemen mij 'Murls'. Onder deze naam ben ik nu al een aantal jaar aan de slag als illustrator en grafisch designer. Ik maak zowel digitale als analoge illustraties en verzorg grafisch design voor diverse bedrijven en projecten. Denk bijvoorbeeld aan logo's, branding, boekcovers, albumcovers, muurschilderingen en meer.
Het leukste aan dit werk vind ik het visualiseren van een verhaal of idee van iemand en daarbij de juiste en passende unieke vorm vinden. Ik houd me daarnaast ook bezig met het creëren van eigen werk, waarbij ik eigen printcollecties verkoop."
© Merel van de Pol
Ik heb veel geleerd van mijn vader
“Ik denk dat mijn stijl is ontstaan vanuit verschillende interesses. Mijn vader is van beroep illustrator en ik mocht vroeger altijd met hem meekijken als hij aan het werk was. Dat inspireerde mij enorm en daar heb ik ook veel van meegenomen denk ik, qua stijl en hoe ik bijvoorbeeld gezichten van mensen kon tekenen.

Verder vond ik van jongs af aan de oude geïllustreerde retro posters van producten heel tof. Die stijl en die typografie spreekt me nog altijd erg aan en die sfeer probeer ik vaak in mijn werk een beetje terug te laten komen. Waarschijnlijk houd ik daarom ook wat meer van retro kleuren.
Daarnaast heb ik ook wat diverse stijlen ontwikkeld. Het ene moment illustreer ik meer realistisch en met veel diepte en het andere moment weer meer platte illustratie met minimalistische vormen, of een beetje surrealisme, vage omgevingen en composities van voorwerpen of zintuigen.

Met mijn werk wil ik vooral verhalen vertellen of ondersteunen. Ook een bepaalde warmte vind ik fijn om in mijn werk toe te passen, door middel van retro kleur en textuur. Daarnaast vind ik culturele diversiteit en inclusiviteit stimuleren in mijn werk erg belangrijk, omdat ik geen culturen of personen wil uitsluiten.”
"Met mijn werk wil ik vooral verhalen vertellen of ondersteunen. "
Inspirerende boeken
“Eigenlijk inspireren heel veel verschillende makers me. Zo heb ik een paar boeken met diverse grafische stijlen, van heel strak naar wat speelser en realistischer. En een boek met Japanse artworks, dat spreekt me ook heel erg aan. Maar ik volg ook veel illustrators online bijvoorbeeld. Als ik kijk naar de kunstenaars van vroeger dan sprak de stijl van Magritte me altijd erg aan. Maar ik zie mijn vader ook als een inspiratiebron, omdat hij me van jongs af aan veel geleerd heeft over dit vak.”
De sleutel tot creativiteit
“Tijd voor vrij werk maken vind ik erg belangrijk. Ik vind het fijn om soms gewoon lekker relaxed iets te maken, zonder een bepaalde druk. Ik merk dat als ik dat kan doen, bijvoorbeeld in de avond of op een willekeurig inspiratiemoment, dat dan ook ineens hele toffe onverwachte dingen ontstaan. Ik probeer dan soms een illustratie te maken met andere tools of juist een animatie (om daarin verder te kunnen groeien).
En vaak dan gewoon zonder een doel iets maken, om te kijken wat er uitkomt. Of ik probeer een andere druktechniek uit, zoals lino of riso of zeefdruk. Inspiratie haal ik dan vooral uit observeren, door te kijken hoe mensen bewegen, hoe de natuur beweegt en hoe bepaalde lichtinval werkt op vormen. De meesten vinden mij ook wel een dromer, dus wellicht is mijn fantasie ook een grote inspiratiebron.”
Vrijheid en iets van mezelf geven
“Het leukste aan mijn baan vind ik de vrijheid. Dat ik echt iets van mijzelf, een eigen stijl en manier van verbeelden kan aanreiken om zo een project te kunnen verrijken. De vrijheid om bepaalde keuzes te kunnen maken als die gedurfd zijn. De vrijheid past gewoon goed bij me, denk ik, want ik voel me er comfortabel in. Ook vind ik het leuk om andere creatieve makers te spreken en te horen hoe zij weer te werk gaan; dat inspireert ook.”
"Drukwerk dat ik in de omgeving zie, vind ik altijd inspirerend, het verrijkt ook het aanzicht van een omgeving."
Mijn ontwerp voor het Sampleboek van PeterPrint
“De eerste print die ik drukte bij PeterPrint was een drieluik van haastende bloemen 'Flowers in a Rush', een vrij werk. Door haastende mensen te vervangen door bloemen, voelde het 'haasten' ineens als iets geks. Ik vond het interessant dat door een kleine aanpassing 'de sleur' en de 'haastige levenstijl' die je tegenwoordig veel ziet, ineens onnodig voelde omdat het bloemen waren en die niet hoeven te haasten. Waarom de mensen dan wel?
Toen ik de aanvraag kreeg voor het sampleboek, leek het me tof om een variant te maken op dit werk. Deze 'Flower in a Rush' is dan ook meer gericht op de papiersoort waarop hij is gedrukt, enkelzijdig gestreken sulfaatkarton. Hierbij heb ik de bloem wit gelaten, zodat je goed de kleur en textuur van het papier kan zien bij het maken van je papierkeuze. En deze 'Flower' heeft helaas net de metro gemist."
Persoonlijke touch
“Drukwerk betekent veel voor mij. Ik werk er dagelijks mee en ik ben nog altijd aan het leren wat je hier allemaal mee kan. Het feit dat het fysiek is maakt het nét even wat échter en juist met verschillende materialen kun je ook weer bepaalde sferen creëren. Drukwerk dat ik in de omgeving zie, vind ik altijd inspirerend, het verrijkt ook een aanzicht van een omgeving.
Ik maak graag eigen illustraties voor analoge en digitale prints aan de muur die anderen kunnen ophangen of aan iemand cadeau kunnen doen. Ook gebruik ik nog fysieke visitekaartjes, hier en daar een flyer die bij een illustratie in de koker gaat, stickers, persoonlijk inpakpapier en drukwerk voor bedrijven in diverse formaten. Dus eigenlijk heb ik er altijd wel mee te maken en zou er stiekem ook niet zonder kunnen.”

Bekijk het interview met Murls