• Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden

  Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden

  De meeste producten versturen we dezelfde werkdag nog. Sommige afwerkingen kosten iets meer tijd. Bij het berekenen van een product wordt meteen weergegeven hoe lang de productie duurt en wanneer deze bij je geleverd wordt!
 • Gratis verzending

  Gratis verzending

  We versturen je drukwerk gratis binnen Nederland en België, geen verrassingen achteraf!
 • Verzending in blanco verpakking

  Verzending in blanco verpakking

  Bij het afrekenen kun je ervoor kiezen om het pakket neutraal te laten versturen. Handig voor als je het rechtstreeks naar jouw klant laat sturen want dan weten ze niet waar het gedrukt is :-)
 • Gratis uitgebreide bestandscontrole

  Gratis bestandscontrole

  Na het afrekenen kan je het drukbestand uploaden. Deze wordt online direct gecontroleerd. Vervolgens kijken onze ordermanagers je bestanden nog even kritisch voor je na. Helemaal gratis.

Gestreken en ongestreken papier

Gestreken en ongestreken

Wat is het verschil tussen gestreken en ongestreken papier?

Papiersoorten zijn grofweg in te delen in twee soorten: gestreken en ongestreken papier. Beide met een unieke uitstraling en in vele soorten en maten verkrijgbaar. Gestreken papier (ook wel Machine Coated of MC papier genoemd) is het gladde papiertje dat je kent van de gemiddelde flyer. Ongestreken papier wordt ook wel uncoated papier genoemd en is wat ruwer. We leggen je uit wat het verschil is zodat je de juiste keuze kunt maken voor je drukwerk.

Wat is gestreken papier?

Gestreken papier is voorzien van een coating of strijklaag die ervoor zorgt dat het papier glad wordt. Hierdoor is het papier beter te bedrukken. Eigenlijk is de kern van het papier hetzelfde als dat van ongestreken papier. De coating zorgt ervoor dat het een mooi glad oppervlakte wordt. Deze papiersoort zie je vaak bij glossy magazines en flyers drukken. Wij hebben MC papier beschikbaar in twee varianten: MC glanzend en MC mat. Een andere gestreken soort is dubbelzijdig gestreken sulfaatkarton. Dit is geen karton maar een heel stevige papiersoort. Door de opbouw van vezels is deze erg stug.

Wat is ongestreken papier?

Ongestreken papier is een uncoated soort die daardoor ook een structuurtje kan hebben. Ongestreken papier is dan ook goed beschrijf- en bestempelbaar omdat het de inkt een beetje opneemt. Daardoor komen foto's vaak ook iets fletser uit. Persoonlijk zijn we groot fan van ongestreken papier; het oogt heel rustig en natuurlijk. Zonder structuur hebben we bijvoorbeeld HVO Offset en BioTop beschikbaar. Vergelijkbare papiersoorten waarvan HVO hoogwit is en BioTop gebroken wit. Als je wilt gaan voor een textuurpapier dan kan je kiezen voor Tintoretto Gesso, Texture Vergé of bijvoorbeeld linnenpersing. Daarnaast kan je ook kiezen voor een papiertje met een natuurlijke uitstraling zoals kraftpapier of PaperWise (gerecyclede uitstraling). Unieke ongestreken soorten die je designs extra mooi uit laten komen!

Wat is enkelzijdig gestreken papier?

Enkelzijdig gestreken papier is aan één kant gestreken (glad) en aan de andere kant ongestreken (ruw). Dit is weer een uitzondering op de regel! Deze papiersoort is de klassieker voor het drukken van ansichtkaarten. Ook handig als je de voorkant glad wilt hebben maar op de achterkant nog iets wilt schrijven.

Gestreken papiersoorten lamineren

Gestreken papier is niet per se gelamineerd. Maar je kunt dit wel heel goed lamineren door het gladde oppervlakte. Bij ongestreken papier kunnen we dit helaas niet doen, doordat het wat ruwer is kan er lucht tussen het papier en laminaat komen waardoor dit loslaat. Meer over lamineren kun je lezen in onze blog over lamineren.

Vragen over papier?

Heb je toch nog vragen over gestreken of ongestreken papiersoorten? Of misschien heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op!